"Tariceanu si ai lui sa se duca dracului!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Jos Guvernul!", "Rusine!", "Mincinosii!", "Tariceanu si ai lui sa se duca dracului!", asa au urlat, ieri, in frig si in ploaie, peste 4.000 de dascali. Aproape 2.000 de cadre didactice din judetele

"Jos Guvernul!", "Rusine!", "Mincinosii!", "Tariceanu si ai lui sa se duca dracului!", asa au urlat, ieri, in frig si in ploaie, peste 4.000 de dascali. Aproape 2.000 de cadre didactice din judetele Neamt, Suceava, Bacau, Braila, Botosani si Vaslui au protestat in centrul Iasiului. Ei au improvizat un cortegiu funerar condus de ,un preot" cu figura premierului Calin Popescu Tariceanu. Acesta canta prohodul invatamantului romanesc, simbolizat printr-un sicriu din lemn. "A fost foarte frig... o vreme cainoasa, dar nu la fel de cainoasa ca inima guvernantilor nostri. In momentul in care Guvernul ne ofera 0, ne spune "nu" in loc de "da", atunci vorbim de un Executiv care ar trebui sa lase locul altora la Palatul Victoria. Avem 10 profesori in greva foamei si tot mai multi ne anunta ca vor recurge la aceasta forma disperata de protest. Politicienii nu inteleg duritatea si radicalizarea acestui protest", ne-a declarat Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei ,Spiru Haret", prezent la miting. Acesta a precizat ca ,saptamana viitoare, pe miercuri, vom avea un mare miting la Bucuresti. Vor fi mitinguri in intreaga tara. Asistam la o adevarata criza sociala, iar Tariceanu isi vede doar de conturile lui". La Pitesti au iesit in strada peste 2.000 de profesori. Ei au intrat in piata din fata Prefecturii pe acordurile imnului national si au cerut demisia Guvernului Tariceanu care, spun ei, ii trateaza cu dispret. Peste 1.500 de profesori galateni au infruntat ploaia rece pentru a cere si ei demisia Guvernului.
"Liderii au cedat nepermis de mult"
"Vom fi in continuare in greva generala. Ne sustinem liderii de sindicat, dar avem si cateva opinii impotriva lor. Din pacate, nu ne reprezinta in totalitate. Nu pun problemele concrete ale scolii si guvernantii au speculat acest lucru... manuale alternative incarcate, in neconcordanta cu curriculumul national, programa, iarasi, este supraincarcata. Intr-adevar, sunt pe pozitii atunci cand vine vorba de salarizare, dar ar trebui sa aduca in fata Guvernului problemele reale ale oamenilor. Ar trebui sa delege oameni din sistem, profesori, invatatori, educatori, care sa vina sa spuna aceste lucruri in fata Guvernului", ne-a declarat Stela Cristache, invatator la Scoala 199 din Capitala. Profesorul Nicolae Sima, de la Colegiul National ,Vlaicu Voda", din Curtea de Arges, spune ca ,suntem decisi sa continuam greva. De aici incolo nu mai conteaza. Nu mai avem ce pierde. Bani nu avem, suntem amenintati... O solutie reala ar fi demisia Guvernului. Tariceanu tace absurd. Ne-au pus si idiotul acesta de ministru care nu ne reprezinta. Liderii nostri au cedat nepermis de mult. Din decenta. Le e jena de prostia guvernantilor... dar nu se mai poate. Elevii si parintii ne incurajeaza pentru ca stiu care ne sunt greutatile".
"Pentru noi, elevii, e nasol"
"Pentru elevii de clasa a XII-a o sa fie nasol. La romana mai avem de facut trei romane si nu stiu cand o sa le facem. Pe mine ma intereseaza materiile de Bac, ca aici o sa fie munca cea mai grea. Era greu si fara greva asta, dar acum totul s-a dat peste cap. Si... Doamne fereste! Daca s-ar ingheta anul... Am uita tot ce am invatat in anii precedenti", spune Raluca, eleva in clasa a XII-a la Colegiul ,Matei Basarab", din Capitala. ,E foarte grav ca ii tin in greva si pe cei de clasa a XII-a, care acum trebuiau sa fi facut tot felul de recapitulari pentru examen. Noua nu ne convine sa platim la meditatii ce trebuiau sa faca ei la scoala. Plus de asta, o sa-i aglomereze cu materia si nu cred ca in sistemul asta vor mai putea lua note mari, iar la unele facultati, la admitere, conteaza si mediile din liceu", spune suparata mama Ralucai. Andreea este in clasa a X-a la Liceul ,Jean Monnet" si s-a saturat de greva: ,In primele zile, ne-am bucurat de greva, dar acum vrem sa inceapa scoala. Saptamana trecuta aveam teza la romana, acum sa vedem cand o mai dam. Eu ii sustin pe profesori, dar cred ca 70% din ei castiga bani frumosi, spre exemplu, la mine in liceu costa 60 de euro meditatia pe ora. Eu ii sustin pe cei care au bani putini, nu pe aia care fac meditatii". Si la Scoala 19, ,Tudor Arghezi", din Bucuresti, acolo unde invata fiul premierului Tariceanu, este greva. Doar o singura invatatoare face ore.
Curtea Constitutionala dezbate luni plangerea profesorilor
Curtea Constitutionala va dezbate, luni, neconstitutionalitatea unor articole ale Legii conflictelor de munca invocate de sindicalistii din invatamant. Sindicalistii au considerat ca trei articole din Legea conflictelor de munca intra in contradictie cu Constitutia. Legea nu permite, practic, sa se faca greva, ceea ce ar contraveni chiar cu prevederile CEDO, actul normativ obligand la "munca fortata", conform sindicalistilor. In plus, articolele de lege reclamate ca fiind neconstitutionale privesc procedura de atacare in instanta a unei greve pe care administratia o considera ilegala. Presedintele Curtii Constitutionale a numit un judecator-raportor care va intocmi un raport. In vederea solutionarii cauzei, au fost solicitate punctele de vedere ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului. Odata cu pronuntarea Curtii, continuarea grevei depinde de decizia instantei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite