Tăriceanu a făcut jocurile democraţilor din SUA, cerând retragerea din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călin Popescu Tăriceanu de a solicita retragerea trupelor româneşti din Irak continuă să apară.De data americani. Acuzaţi în SUA de orchestrarea acţiunilor anti-Bush, aceştia sunt bănuiţi

Călin Popescu Tăriceanu de a solicita retragerea trupelor româneşti din Irak continuă să apară.
De data americani. Acuzaţi în SUA de orchestrarea acţiunilor anti-Bush, aceştia sunt bănuiţi ca fiind implicaţi şi în recentul scandal politic de la Bucureşti.

Instruit în tehnici de campanie în fieful democraţilor din Washington
Speculaţiile vizează, de fapt, o posibilă consultanţă acordată premierului Călin Popescu Tăriceanu de către Partidul Democrat american, aflat în opoziţie faţă de preşedintele George W. Bush.
De altfel, recent, în SUA, partidul lui John Kerry şi Hillary Clinton a declanşat o dură campanie împotriva războiului din Irak.
Mirel Taloş este secretar de stat şi coordonează Departamentul de analiză şi planificare politică al guvernului. De aceea, cei care fac speculaţiile spun că planul de acţiune "Retragerea din Irak" l-ar fi avut ca unul din autori pe Taloş. Acesta, conform biografiei oficiale, ar fi urmat un curs de campanie electorală la Institutul Naţional Democrat din Washington, o structură a Partidului Democrat american, care se ocupă de ţările din Lumea a treia, pe care ar trebui să le iniţieze pe drumul spre democraţie. NDI are un birou şi la Bucureşti. NDI îl are ca preşedinte pe Madeleine Albright, fostul secretar de stat din perioada preşedinţiei lui Bill Clinton. Preşedinte emerit al National Democratic Institut for International Affairs este Walter Mondale, fost candidat democrat la preşedinţia SUA.

Asociaţi la Bucureşti
După şederea la Washington în fieful democraţilor, Taloş a intrat în contact şi cu una din firmele americane de consultanţă politică, care fac imaginea partidului. Este vorba de Struble Eichenbaum Communications, cu care Taloş s-a asociat apoi pentru crearea unei firme în România, Ergon Communications. Taloş este managing director al acestei firme. Conform site-ului Ergon, Mirel Taloş este prezentat ca "participant la stagiul de pregătire în domeniul electoral al NDI, şi-a însuşit conceptele şi practicile campaniilor electorale moderne de la consultanţi politici de prima mână şi a avut posibilitatea de a observa relaţia specială dintre politicienii americani şi alegători. A înţeles că legitimitatea unei clase politice nu o dau alegerile, ci relaţia dintre aceasta şi electorat".Struble Eichenbaum Communications este condusă de Karl Struble şi David Eichenbaum. Struble a deţinut o funcţie în timpul preşedinţiei lui Jimmy Carter, iar Einchenbaum a lucrat în mai multe campanii electorale democrate, dar a contribuit în 1997 şi la câştigarea alegerilor de către laburiştii britanici ai lui Tony Blair.

Americanii se pregătesc de alegeri parţiale
Miza luptei politice din America, care ar avea şi conexiuni la Bucureşti, ar constitui-o alegerile parţiale pentru Congres, care urmează să aibă loc la toamnă. Iar una din temele campaniei este, bineînţeles, războiul din Irak şi faptul că Bush nu mai poate miza pe aliaţii săi. Dacă alegerile vor confirma victoria democraţilor, aceştia iau un start important pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare care vor avea loc peste doi ani.

Speculaţii cu "duşmanii" lui Bush
Struble este considerată în Statele Unite un "duşman" al Partidului Republican şi al preşedintelui Bush. Mai mult, firma de consultanţă politică este considerată ca fiind autorul campaniilor anti-Bush, dar mai ales al "diversiunilor" puse la cale împotriva actualului şef al Casei Albe, aşa cum reclamă republicanii. Asocierea firmei cu mâna dreaptă a lui Tăriceanu a fost speculată în sensul că democraţii americani ar dori să mute conflictul cu Bush pe subiectul irakian la Bucureşti, acolo unde se află unul din ultimii, dar mai ales un fidel al lui Bush, preşedintele Traian Băsescu. Acesta, conform dezvăluirilor făcute de Adevărul, are programată o vizită în această vară în SUA, prilej cu care se aştepta să fie primit ca mai toţi aliaţii lui Bush, la ranch-ul acestuia din Texas. Nu se cunoaşte însă dacă, după recentul scandal de la Bucureşti, vizita lui Băsescu se va desfăşura după programul stabilit iniţial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite