Tariceanu cere ambasadorilor romani sa renunte la "limbajul a la Stefan Gheorghiu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calin Popescu Tariceanu si-a intrerupt, ieri, concediul de odihna pentru a participa la reuniunea anuala a diplomatiei romanesti. Bronzat si cu un aer usor absent, premierul a citit cu multe poticneli

Calin Popescu Tariceanu si-a intrerupt, ieri, concediul de odihna pentru a participa la reuniunea anuala a diplomatiei romanesti. Bronzat si cu un aer usor absent, premierul a citit cu multe poticneli un discurs adresat catorva zeci de ambasadori si consuli ai Romaniei chemati din lumea larga. "Onestitatea este cea mai eficace cale de dialog. Iesiti din tiparele comoditatii si renuntati definitiv la limbajul a la Stefan Gheorghiu, pe care nu-l mai intelege nimeni in lume", a spus Tariceanu diplomatilor romani. El le-a cerut sa se preocupe permanent de situatia romanilor aflati la munca in strainatate si de cum le sunt respectate drepturile. Diplomatii trebuie sa renunte la "limbajul de lemn" si sa aiba "toleranta zero" la actele de coruptie in relatia cu publicul din oficiile consulare. In deschiderea reuniunii, un film a prezentat evolutia diplomatiei noastre de la inceputuri si pana azi. Numai ca, dupa Nicolae Titulescu, s-a facut un salt in timp pana la perioada postdecembrista. Despre cei 45 de ani de comunism nu s-a pomenit o iota, cu toate multi dintre diplomatii prezenti in sala au lucrat si in acea perioada. Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat ca vrea ca "de la politetea functionarului consular de la ghiseu si pana la calitatea politica a ambasadorului trebuie sa dovedim ca avem un anumit mod de a gandi, indepartat de clisee, fara sa mai avem tangenta cu o epoca de care trebuie sa ne despartim o data pentru totdeauna. Ungureanu a mai spus ca nu se pot schimba toti ambasadorii odata, dar procesul "de intinerire" a inceput.
Washingtonul ne considera un partener valoros, dar cu lipsuri la capitolul democratie
In mesajul Washingtonului adresat reuniunii anuale a diplomatiei romanesti, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, arata ca Statele Unite considera tara noastra unul dintre cei mai valorosi parteneri, insa atrage atentia ca "promovarea democratiei in lume implica si consolidarea democratiei si a statului de drept in propria tara". Sefa diplomatiei americane a subliniat in mod special nevoia ca Romania sa asigure independenta justitiei, considerata element vital pentru integrarea tarii in UE si caracteristica a unei democratii mature. Rice a amintit totodata de asumarea de catre Romania a rolului sau in Holocaust si de procesul de restituire a proprietatilor, subliniind ca SUA incurajeaza aceste demersuri. Alaturi de "rezolvarea problemelor copiilor intr-un mod cat mai uman si mai rapid", Washingtonul considera ca "indeplinirea acestor angajamente de catre Romania este foarte importanta".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite