Târgurile de Florii au împânzit Bucureştiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizitatorii pot cumpăra, în acest sfârşit de săptămână, cadouri pentru Paşte, de la tradiţionalele ouă încondeiate până la iepuraşi de ciocolată şi stele de pe cer Iepuraşi

Vizitatorii pot cumpăra, în acest sfârşit de săptămână, cadouri pentru Paşte, de la tradiţionalele ouă încondeiate până la iepuraşi de ciocolată şi stele de pe cer

Iepuraşi din ceară parfumată, ouă umplute cu praline şi feţe de masă cu motive pascale sunt principala ofertă a comercianţilor veniţi la târgurile de Paşte din Capitală. Muzeul Ţăranului Român (MŢR) şi Muzeul Satului au adunat meşteri populari din toată ţara, care au venit cu produse specifice regiunii din care provin.

Ieri, la MŢR, la mare căutare au fost ouăle încondeiate. "Sunt pictate cu ceară ştearsă, cu ceară în relief şi cu tuş. Se lucrează cu migală şi nu poţi face mai mult de cinci bucăţi pe zi", a spus Genoveva Sauciuc, din Suceava. Un ou pictat sau ornat cu mărgele costă între 5 şi 7 lei, iar cele de struţ ajung şi la 800 de lei. Măştile decorative din in, cânepă şi lână au avut mare căutare în rândul tinerilor veniţi la Muzeul Ţăranului. Aici oferta de covoare şi ii este bogată. Un covor de lână costă 300 de lei/mp, iar iile sau feţele de masă lucrate manual cu mătase naturală ajung de la 120 la 150 de lei.

La Sala Dalles, cadouri moderne

O stea cu nume de floare. Este cadoul pe care cei care vin anul acesta la Sala Dalles pot să-l facă unei persoane dragi. "Vindem denumiri de stele. Pentru România am cumpărat stele din constelaţia specifică fiecărei zodii, din Carul Mic şi Carul Mare", a explicat Dora Pătraşcu, reprezentantul firmei. Preţurile sunt între 190 de lei (în care este inclus şi un certificat de înregistrare şi o hartă stelară) şi 350 de lei. Iepuraşii-figurine sunt prezenţi la toate standurile de la Sala Dalles. Din ceară parfumată, din paie sau din ciocolată, cu fundiţe sau fără, aceştia au fost, ieri, atracţia copiilor. Un iepuraş pe o maşinuţă din ciocolată costă 45 de lei, iar un ou uriaş umplut cu praline ajunge la 104 lei. Seturile pentru masă aduse de vânzători pentru Paşte au şi câte un iepuraş din iarbă uscată, care costă 35 de lei. Nu lipsesc casetele de bijuterii şi nici cănile pictate cu iepuraşi sau îngeri pictaţi pe lemn sau pe sticlă. Târgurile de la Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Satului se închid duminică, iar cel de la Sala Dalles durează până pe 7 aprilie.

Floriile, sărbătorite cu drăcuşori şi vrăjitoare

Suceava

La ediţia din acest an a Târgului de Paşte, pe lângă ouă încondeiate şi icoane cu motive pascale, au apărut tablourile-colaj, realizate de Alina Gavriloaie (foto). Ea a îmbinat pe pânza de sac seminţe şi boabe din grâu, porumb, dovleac, floarea-soarelui, linte, fasole, pe care le-a lăcuit. Numărul artizanilor populari prezenţi la Suceava la acest târg a fost cu mult sub aşteptări, aproape jumătate din expozanţi renunţând în ultimul moment.

Arad

Ouăle de struţ (400 de lei/bucata) şi de raţă (20 - 60 de lei/bucata), încondeiate cu foiţă de aur şi modele în relief, realizate de meşterul sucevean Ioan Drajmici, sunt atracţia celei de-a şasea ediţii a Târgului de Paşti de la Arad. "Nu se mai poartă acum culorile naturale. Ouăle trebuie să fie vopsite în culori foarte vii, iar ultima tendinţă în ceea ce priveşte modelele sunt motivele artizanale în relief", a spus meşterul.

Piteşti

Târgul dedicat Sărbătorilor Pascale a fost confundat cu unul de Halloween. Scrumiere sub formă de vrăjitoare, capete de morţi din ceramică sau din lemn, vrăjitoare călare pe mătură, săculeţi cu cap de mort şi puşculite întruchipând drăcuşori, cu tot cu corniţele de rigoare - toate sunt expuse la loc de cinste şi înlocuiesc tradiţionalele ouă încondeiate şi icoane la târgul piteştean.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite