Târgu-Mureş:Profil / Lucian Logigan, biciclistul minune al Mureşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Început ca un simplu hobby, ciclismul a devenit activitatea de bază pentru tânărul mureşean. El activează în prezent la un club sportiv profesionist din Italia.

Bicicleta reprezintă pentru majoritatea oamenilor un instrument sănătos şi nepoluant de deplasare, sau relaxare. Pentru Lucian Logigan, ciclismul este o activitate sportivă care îi aduce nenumărate performanţe şi recunoaştere pe plan naţional şi internaţional.

„De mic copil îmi plăcea să mă dau pe bicicletă. Normal, la început era o simplă distracţie, dar care îmi ocupa aproape tot timpul”, povesteşte Luci. La 12 ani, mureşeanul a participat la primul concurs de ciclism din carieră. „Umblam prin oraş şi la magazinele de specialitate şi am văzut un afiş cu un concurs de cross country organizat de Robike la Platoul Corneşti. Nu eram înscris la vreun club profesionist, dar am decis să particip şi am câştigat la categoria mea de vărstă. Apoi, am fost chemat de nişte prieteni la un concurs organizat la Odorheiul Secuiesc, tot în 1999. Deşi ei erau mai mari decât mine, cred că le plăcea cum dau din pedale”, povesteşte amuzat sportivul.

Pasiunea a crescut cu timpul, concursurile au devenit din ce în ce mai dese, astfel încât Lucian a luat decizia de a face din ciclism o activitate profesională în toată regula. S-a înscris în clubul mureşean CS Mureşul în anul 2002, devenind astfel ciclist profesionist. „Chiar în acel an am obţinut locul secund la campionatele naţionale de ciclocross şi au urmat apoi tot mai multe concursuri, cu performanţe notabile. Am participat şi particip la Campionatele Balcanice, unde reprezint România, iar în 2007 am obţinut primul loc pe podium”, declară tânărul.

Performanţele tânărului mureşean nu au rămas fără ecou, iar în 2006, clubul italian „Ideal Bikes International Team” l-a transferat. „În anul 2005 am participat cu lotul naţional la un cantonament şi am activat în mai multe curse. Michele Manganiello, managerul clubului italian, m-a observat şi în 2006 mi-a propus să concurez pentru Ideal Bikes. Tot atunci am primit echipament performant de la club şi am început să particip la tot mai multe concursuri în Italia”, declară Lucian. Cea mai mare performanţă obţinută de mureşean în Italia este locul 2 la maratonul Prossechisima din 2007, unde au participat peste 1.500 de ciclişti. Rezultatele mureşeanului aflat pe urmele lui Lance Armstrong au făcut ca sportivul nostru să reprezinte o piesă de bază a lotului naţional de ciclism. Cu toate acestea, Luci rămâne un tip modest şi nu îşi doreşte altceva decât să îşi poată continua activitatea fără probleme.

„Pot spune că am luat multe decizii în viaţă bazându-mă pe activitatea sportivă. Ciclismul a devenit o parte importantă a vieţii mele şi îmi doresc foarte mult să obţin în continuare performanţe cât mai bune pe acest plan”, povesteşte Lucian Logigan.


Profil

Născut
1 decembrie 1987, Târgu Mureş

Educaţie
Universitatea Petru Maior din Târgu Mureş

Activitate profesională
Ciclist de performanţă

Stare civilă
Necăsătorit

Ce-i place
Evident, îmi place mult să mă dau cu bicicleta, în special în munţi. Îmi place foarte mult să călătoresc, lucru pe care îl fac destul de mult datorită sportului pe care îl practic, atunci când particip la concursuri. Ca în cazul oricărui tânăr, îmi place mult de tot muzica şi iarna obişnuiesc să schiez.

Ce nu-i place
Nu îmi place atitudinea pe care o au oamenii faţă de ciclism, ca sport. Mulţi nu-l înţeleg. Şoferii, de exemplu, te consideră inferior lor doar pentru că eşti pe bicicletă. Nu suport oamenii încuiaţi, care nu au puterea şi dorinţa de a înţelege că ciclismul este un sport exact ca oricare altul. Nu îmi place că Poliţia dă amenzi dacă mergi cu bicicleta prin centru, cred că cicliştii ar trebui respectaţi mai mult.

Întrebări şi răspunsuri
Cum consideri că e privit ciclismul în România, ca sport?
L.L.: Nu prea e văzut ciclismul ca sport, ci ca o activitate de destindere. Oamenii ne văd pe biciclete, dar nu cunosc prea multe detalii despre categorii, probe, sau concursuri.
Ce ai schimba la Federaţia Română de Ciclism?
L.L.: Ar trebui schimbată întreaga conducere. Ei, practic, nu îşi susţin decât interesele. Nu organizează concursuri, nu oferă echipament, nu oferă bani sportivilor şi nu se ocupă de ciclişti, decât înainte de Olimpiade. În rest, Federaţia nu face nimic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite