Târgu Mureş:Patru noi programe de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sanitare vor gestiona, începând din acest an, noi programe de sănătate, finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii. Potrivit Feliciei Mezei, director programe din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă o serie de obiective noi în cadrul programelor de sănătate deja existente.

Programul naţional de boli cardiovasculare va avea o componentă de identificare prin screening a pacienţilor cu factori de risc cardiovascular. În cadrul programului naţional de diabet se va realiza şi depistarea precoce a copiilor şi adulţilor cu diabet zaharat. Nu în ultimul rând, programul naţional de promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate va include şi acţiunile de informare şi educaţie continuă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare şi a cancerului de col uterin.

În ce priveşte programele prevăzute în acest an, cel dintâi deja funcţionează: programul pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor acordate pensionarilor care realizează venituri numai din pensii de până la 600 de lei pe lună, a fost demarat începând cu data de 1 martie.

Alt program va fi dedicat depistării precoce a afecţiunilor oncologice şi se va axa atât pe componentele depistării precoce a cancerului de col uterin, cât şi pe al cancerului mamar. Al treilea program naţional de sănătate propus spre iniţiere în 2009 va avea drept obiectiv combaterea, prin mijloace specifice, a consumului de tutun.

Nu în ultimul rând, cel de-al patrulea program naţional pe care autorităţile intenţionează să îl implementeze în premieră în acest an este programul naţional de administraţie sanitară, care are la rândul său are patru componente, respectiv descentralizarea sistemului sanitar, evaluarea performanţei spitalelor, dezvoltare a ghidurilor clinice, precum şi subprogramul de evaluare şi îmbunătăţire a managementului programelor naţionale de sănătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite