Târgu-Mureş: Cine zboară din instituţiile publice?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii descentralizatelor din Mureş se pregătesc de noi concursuri, sau de plecare...

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2009, de eficientizare a activităţii instituţiilor publice şi a îmbunătăţirii actului managerial în condiţiile reducerii cheltuielilor bugetare, e considerată, de prefectul Marius Paşcan, ca un act normativ ce trebuie pus în aplicare.

La rândul său, secretarul general al PDL Mureş, Claudiu Maior, apreciază că oamenii partidului, care deja au fost numiţi, vor fi reconfirmaţi pe funcţii dacă au corespuns profesional.

 „Este o decizie normală a Guvernului, pentru că exact ca în alte state occidentale, în momentul în care ai plecat de la guvernare îţi strângi lucrurile le pui în plăsuţă, şi pleci acasă. Fiindcă nu poţi să concuci o ţară cu diorectorii altor partide”, crede Claudiu Marior.

De asemenea, ordonanţa este binevenită, şi din punctul de vedere al liderului PSD Alexandru Frătean, mai ales în contextul crizei economice.

„Numirile nu sunt strict politice. Sunt angajamente pe care persoanele ce vor conduce aceste instituţii, le vor avea în baza unui program şi a unui contract de management. Deci, până la urmă la competiţia de ocupare a acestor posturi de poate prezenta orcine”, afirmă Frătean.

În schimb preşedintele PNL Mureş, Ciprian Dobre, critică în termeni duri aceastîă iniţiativă a Guvernului, numind-o o ordonanţă emisă pe uşa din dos, pe care partidul o va ataca la Curtea Constituţională, prin Avocatul poporului.

 „Grav e că noi am sesizat Curtea Constituţională, care încă nu se pronunţase şi Executivul, care practic şi-a bătut joc de guvernarea României, pentru a evita acest control de constituţionalitate au promovat legea prin ordonanţă de urgenţă”.

În acelaşi ton critic, liderul UDMR, Kelemen Attila, consideră că prin această decizie, Guvernul a întors România cu 20 de ani în urmă, în ceea ce priveşte repartizarea directorilor pe posturi.

„Prin această procedură nu vom vace altceva decât vom degreva de orice responsabilitate aceşti oameni, care cât stau acolo fac ce vor şi nu îi mai interesează consecinţele, după ce pleacă”, e convins Kelemen.

Majoritatea directorilor de deconcentrate, şi mai ales cei aparţinând partidelor aflate la putere, vor concura pentru a rămâne pe posturi. Astfel, membrului PSD Liviu Timar i se pare normală această ordonanţă şi-şi va depune dosarul pentru a rămâne la conducerea Direcţiei Agricole. „E un moment de cotitură în administraţia locală, care va duce la progres. Intenţionez să îmi depun un proiect de management, pentru a rămâne în funcţie”, afirmă Timar. În ce-l priveşte, Dumitru Matei, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean şi membru PDL, spune că el nu intră sub incidenţa ordonanţei, fiind numit în funcţie prin ordin ministerial. „Mă voi prezenta atunci când va fi organizat concursul, pentru că eu oricum mă aflam interimar pe funcţie şi mă pregăteam pentru examen”, declară Matei Dumitru. La fel, Dănuţ Ştefănescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, care nu e membru al vreunui partid, spune că provizoriu va ocupa un post din instituţie, după care va încerca să rămână la şefia instituţiei participând la concurs. „Este o decizie bună şi rea, depinde din ce unghi o priveşti. La finalul perioadei de preaviz îmi voi depune dosarul pentru a candida la acel post de director coordonator”, a anunţat Dănuţ Ştefănescu. Însă şefa Gărzii de mediu, Gertrude Gyekeny, membru UDMR, a declarat că se retrage din funcţie şi renunţă să mai candideze pentru un nou mandat. „Asta este decizia clasei politice, iar prin această ordonanţă este clar că vor să schimbe conducerile descentralizatelor în interes propriu”, e convinsă Gertrude Gyekeny.

Menţionăm că prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2009, privind desfiinţarea posturilor de directori executivi ai instituţiilor deconcentrate, şefii acestora au primit decizia de demitere pe data de 23 aprilie, ei rămânând în funcţii până pe 22 mai.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite