Târgu-Mureş va avea centru de chirurgie mamară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş va avea centru de chirurgie mamară
Târgu-Mureş va avea centru de chirurgie mamară

Medicii vor putea să fixeze mai uşor diagnosticul şi vor trata bolnavele de cancer. Mureşencele vor beneficia de elastograf, un aparat necesar pentru diagnosticarea cancerului mamar.

Târgumureşencele care intenţionează să-şi facă analizele şi bolnavele de cancer ar putea beneficia, în curând, de elastograf, necesar diagnosticării cancerului mamar în stadii incipiente. Un astfel de aparat mai există doar la Cluj-Napoca. „Deocamdată un astfel de elastograf există doar la Cluj-Napoca şi am avea mare nevoie de unul şi la Târgu-Mureş.
Costul acestuia se ridică la aproximativ 30.000 de euro, dar aparatul este foarte util, pentru că nu este invaziv, deci poate fi utilizat chiar şi paciente de 15 ani, pentru care nu este recomandată o mamografie”, a precizat Stella Hanusz, preşedintele Asociaţiei „Destine comune”.
Deocamdată, Asociaţia Română de Cancer „Destine comune”, în parteneriat cu Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii, secţia de Chirurgie III a Spitalului Clinic Judeţean şi femeile liberale mureşene au decis să demareze, în luna mai, o campanie de strângere de fonduri pentru achiziţionarea elastografului.
După achiziţie, aparatul va fi amplasat cel mai probabil la noul centru de chirurgie mamară din incinta Policlinicii II. „De o jumătate de an lucrăm împreună cu dr. Silviu Morariu, directorul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, pentru crearea unui astfel de centru. Deocamdată aşteptăm aprobările Ministerului Sănătăţii pentru personalul medical aferent”, a mai precizat Stella Hanusz.

Aşteaptă aprobările

Femeile bolnave de cancer salută iniţiativa achiziţionării unui astfel de aparat, deşi se declară dezamăgite sistemul sanitar românesc. Marcela Fărcăşanu, are 49 de ani şi este administrator la o firmă.
A avut toată viaţa grijă de sănătatea ei, dar dintr-o lovitură puternică la sân i-a apărut un nodul, pe care şi l-a operat în Italia. „Sistemul medical de acolo e total diferit faţă de cel din România. Aici ţi-e frică să te duci la medic, iar dacă afli că ai o boală gravă, cum e cancerul, medicii români nu ştiu să te liniştească, nu există consiliere psihologică. Ca să nu mai spun că, în România, asistenta mi-a făcut analize la celălalt sân”, a spus Marcela Fărcăşanu.
Lipsa consilierii psihologice pentru bolnavele de cancer a fost amintită şi de către Stela Hanusz, preşedinta Asociaţiei Române de Cancer „Destine Comune” din Târgu-Mureş. „Ar trebui schimată legislaţia pentru ca femeile ce au suferit o operaţie pentru cancer la sân să poată primi gratuit protezele”, spune Stela
Hanusz.

Cancerul, pe locul trei

Conform statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, cancerul este pe locul trei într-un clasament al bolilor de care suferă mureşencele. Astfel, statistica neagră arată că 1,77% dintre femeile analizate în urma Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei prezintă riscul pentru cancer uterin, 1,34% prezintă riscul de cancer de col uterin, iar 0,79% prezintă riscul de cancer de sân.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite