Târgu-Mureş: Taxe mai mari pentru restanţierii la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxele pentru susţinerea examenului de Bacalaureat se scumpesc cu 13 lei. Înscrierile pentru BAC debutează la începutul lunii mai.

Absolvenţii de liceu care au trecut de cele două sesiuni gratuite de Bacalaureat fără să ia note de trecere, vor plăti mai mulţi bani anul acesta la susţinerea examenelor. Potrivit ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, candidaţii din promoţiile anterioare care au susţinut până în acest an examenul de Bacalaureat de două ori vor scoate din buzunar 217 lei, mai mult cu 13 lei faţă de anul trecut.

La fel vor fi nevoiţi să plătească şi cei care provin din instituţiile preuniversitare particulare acreditate şi autorizate de Minister. Absolvenţii de liceu care nu susţin toate probele vor plăti mai puţin, în funcţie de numărul de examene la care participă. Cei care susţin pentru prima dată examenul de Bacalaureat în acest an nu vor plăti nimic, la fel ca în anii trecuţi.

“Problema taxelor pentru examenul de Bacalaureat este stabilită anual de fiecare comisie în parte. Elaborarea subiectelor pentru examen nu se plăteşte, însă procesarea datelor, profesorii examinatori şi organizarea examenului în sine necesită anumite cheltuieli, care trebuie suportate de cei care susţin examenul de Bacalaureat”, ne-a declarat Ştefan Someşan, inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Mureş.

Pentru candidaţii din învăţământul de stat care au susţinut în anii anteriori cel puţin o dată examenul pentru obţinerea atestatului de informatică şi limbi străine (absolvenţii claselor de matematică-informatică şi ai claselor cu studiu intensiv şi bilingv, ai claselor cu profil pedagogic, specializarea învăţători-educatoare), taxa de examen se stabileşte la nivelul fiecărui inspectorat şcolar.

“Contează foarte mult numărul celor care urmează să susţină examenul respectiv. Asta deoarece banii se împart. Cu cât numărul persoanelor este mai mare, cu atât fiecare plăteşte mai puţin şi invers. Metodologia în cazul acestor examene este cu totul diferită faţă de cea tipică, pentru ca fiecare comisie de BAC în parte se ocupă de organizarea respectivelor sesiuni de examinare”, a adăugat Ştefan Someşan.

Înscrierile pentru examenul de Bacalaureat sunt programate între 1 şi 8 mai. Sesiunea de vară a Bac-ului se va desfăşura anul acesta între 22 iunie şi 2 iulie. Afişarea rezultatelor finale, după rezolvarea contestaţiilor, este prevăzută pentru data de 9 iulie, în timp ce sesiunea de toamnă va avea loc în perioada 17 august- 3 septembrie.


Subiectele de Bac, pe Internet

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a publicat pe Internet subiectele pentru examenul de Bacalaureat 2009. Acestea pot fi descărcate de pe adresa de internet www.bacalaureatul.ro/variante-subiecte şi orice elev poate studia variantele în vederea examinării din vară. Pentru probele orale s-au publicat modele de subiecte, disponibile pe acelaşi site.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite