Târgu-Mureş: Start pentru înscrierea copiilor în grădiniţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înscrierile copiilor în grădiniţe sunt programate între 1-15 iunie. Peste 5.000 de copii vor merge la grădiniţe doar în Târgu Mureş.

Părinţii copiilor ce împlinesc trei ani trebuie să-i înscrie în grădiniţe în intervalul 1-15 iunie. În întreg judeţul prin planul  de şcolarizare în unităţile  preşcolare, aprobat de Ministerul Educaţiei, au fost alocate 21.529 de locuri disponibile, fiind active 433 de grădiniţe din care 40 cu program prelungit. 

“În Târgu Mureş avem în total 35 de unităţi din care 19 cu program prelungit unde sunt prevăute 3.807 locuri şi 16 cu program normal cu 1.690 locuri, în total 5.497 de locuri pentru preşcolari”, ne-a explicat Anica Astăluş, inspector şcolar învăţământ preşcolar, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.

În tot judeţul funcţionează şi 9 unităţi private, din care una singură – Grădiniţa Omega, în Târgu Mureş. Planul de şcolarizare a fost întocmit în conformitate cu solicitările venite de la directorii de unităţi din judeţ. În adresa venită de la minister sunt stipulate câteva condiţii de care directorii trebuie să ţină cont: distanţa dintre domiciliul copilului şi grădiniţa unde părinţii doresc să-l înscrie şi şcolarizarea unui frate sau a unei sore a copilului în cadrul aceleiaşi grădiniţe, în care se solicită înscrierea.

Detalii, afişate

Pentru asigurarea transparenţei procesului de înscriere conducerile unităţilor de învăţămant preşcolar trebuie să afişeze la vedere şi să informeze toţi cetăţenii interesaţi despre perioada pentru reînscrieri sau înscrieri, perioada în care grădiniţa este închisă pentru igienizări sau reparaţii, capacitatea grădiniţei (numărul de copii pentru care a fost proiectată, numărul de copii aprobat prin plan de şcolarizare pentru anul şcolar 2007 – 2008) sau chiar  numărul de copii  înscrişi zilnic.

Cum se face înscrierea

Părinţii trebuie să ridice  formularul tipizat din cadrul unităţilor preşcolare, în intervalul 1-15 iunie, şi să-l depună împreună cu adeverinţa de sănătăte, de vaccin a copilului şi adeverinţe de la locurile de muncă. “Există emoţii de fiecare dată, însă numărul de locuri este suficient, şi anul trecut toate cererile părinţilor au fost rezolvate”, a mai declarat Anica Astăluş.

“Noi fiind o unitate aproape de centrul oraşului, folosim sistemul de referinţe, şi avem copii care locuiesc pe străzile adiacente. Părinţii vin la grădiniţe, se consultă cu directorii, văd grupele, se informează despre profil şi opţionale şi decid apoi. Este important să locuiască aproape de grădiniţă, sunt situaţii în care se înscriu la mai multe unităţi dar până în toamnă se lămuresc lucrurile. Ulterior rămân până la 6 sau 7 ani, în funcţie de evoluţia lor, părinţii împreună cu educatoarea  decid când cei mici să meargă la şcoală”, ne-a declarat Silvia Durigu, directorul Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 6 Târgu Mureş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite