Târgu-Mureş: Şomerii vor trece de la sapă la calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 150 de şomeri mureşeni vor lucra în două centre pilot, deschise în mediul rural. În statistica AJOFM Mureş există 650 şomeri indemnizaţi, la sate.

Şomerii din mediul rural mureşean vor avea şansa să lucreze pentru diverse firme în cadrul a două centre de tip telework, ce vor fi înfiinţate în două localităţi mureşene în luna iunie a acestui an. Proiectul se adresează şomerilor indemnizaţi ce au vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani şi studii medii. Centrele vor fi dotate cu calculatoare, faxuri, telefoane, imprimante, copiatoare şi Internet, iar tinerii care vor activa în cadrul acestora vor utiliza tehnologia de ultimă generaţie pentru a lucra pentru diverse firme, care au nevoie de angajaţi în vânzări, cercetare de piaţă, servicii de publicitare şi informare, marketing sau contabilitate primară. „Înfiinţarea centrelor de tip telework va oferi tinerilor din mediul rural o alternativă agriculturii de subsistenţă şi va duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a condiţiilor de muncă a acestora”, a precizat Tiberiu Pănescu, director executiv al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita, iniţiatorul proiectului.

Firmele trebuie să se implice

Prima etapă a proiectului prevede o serie de chestionare adresate şomerilor de către reprezentanţii AJOFM pentru a vedea situaţia şcolară şi pregătirea profesională a acestora. După centralizarea datelor, şomerii vor urma module de pregătire în diferite domenii, unde vor învăţa practic ceea ce presupune munca într-un centru.  „Rezultatele sondajelor ne vor arată ce programe de formare profesională vor urma tinerii. Fiecare şomer va parcurge 9 module profesionale a câte 1.080 de ore de curs în total”, a mai precizat Tineriu Pănescu. Deşi în judeţul Mureş există 650 de şomeri care s-ar încadra în grupul ţină al proiectului, doar 158 dintre aceştia vor lucra în cele două centre de tip telework. AJOFM Mureş a demarat la 1 aprilie un sondaj în rândul a 200 de angajatori mureşeni, pentru a vedea disponibilitatea acestora de a angaja sau de a colabora cu personalul din cele două telecentre, iar rezultatele urmează să apară. „Beneficiile angajatorilor constă în eliminarea consturilor privind asigurarea transportului angajaţilor şi reducerea instruirii forţei de muncă”, a precizat Reghina Fărcaş, director executiv al AJOFM Mureş.

Costurile programului

Proiectul centrelor de tip telework este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane şi are un buget de 10.341.600 de lei. Proiectul se desfăşoară în 6 judeţe, urmând să fie înfiinţate 10 telecentre la nivel naţional. În judeţul Mureş proiectul costă 946.897 de lei din care Consiliul Judeţean accordă 39.153 de lei. Programul va oferi pregătire profesională pentru 792 de şomeri din cele 6 judeţe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite