Târgu-Mureş: Sediu nou, cu scenă în aer liber pentru Teatrul Ariel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul „Ariel” a primit 24 de miliarde şi va avea din 2010 un sediu nou.  Filarmonica de Stat a primit 500 de milioane pentru instrumente şi va mai avea nevoie de fonduri.

Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş a primit cei mai puţini bani dintre instituţiile subordonate CJ: care a primit 50.000 de lei pentru achiziţionarea de instrumente.

„Suma este mică dacă ne gândim că preţul unui trombon, de exemplu, este de la 500 de euro în sus”, a precizat Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat. Orchestra Filarmonicii încântă melomanii din 1950, iar instrumentele profesionale folosite se uzează în timp. „Fiecare instrument are o garanţie limitată, în prezent toate instrumentele noastre au peste zece ani de folosinţă, iar unele ar trebui schimbate. Am avea nevoie de un oboi, cinci corni, un trombon şi o tubă nouă. Toate acestea sunt deja fisurate”, a precizat Vasile Cazan.

De-a lungul timpului unele instrumente ale orchestrei au fost schimbate prin donaţii sau sponsorizări. „În 1998 am primit o donaţie din partea guvernului japonez ce consta în toate instrumentele de suflat din lemn şi alamă,  instrumentele de percuţie, pianul mare de concerte, pianaina, clavecinul şi harpa”, a spus directorul instituţiei. Tot o sponsorizare a adus Filarmonicii de Stat un fagot în valoare de 70.000 de lei, în anul 2006, iar anul acesta orchestra a primit husele pentru tobele mici din partea dirijorului Franz Lamprecht din Germania, valoarea donaţiei fiind de 400 de euro.

Teatrul „Ariel” se bucură de o finanţare de 2.420.000 de lei, bani necesari amenajării noii clădiri a teatrului, pe locul fostului Cinema Progresul.  „Sumele aprobate sunt pentru amenajarea acelui spaţiu. Deocamdată lucrările se află în faza de proiect, urmând ca după organizarea licitaţiei constructorul să-şi înceapă activitatea. Lucrările vor începe în luna august şi sperăm ca în toamna anului viitor noul sediu să fie finalizat”, a precizat Gavril Cadariu, directorul Teatrului „Ariel”. Clădirea va avea două săli de spectacol, una cu 180 de locuri şi alta cu 89, plus o scenă în aer liber, amenajată în curtea interioară. „Spaţiul va cuprinde de asemenea ateliere, birouri, cabine, sală de mişcare, sală de conferinţe, spaţiu de cafenea, foaiere, magazie, spaţiu expoziţional de păpuşi şi spaţiu memorial pentru cultura iudaică, deoarece clădirea este fosta casă de cultură evreiască”, a mai precizat Gavril Cadariu.


Premieră şi festival

Actorii Teatrului „Ariel” vor prezenta la începutul lunii mai spectacolul pentru adulţi „Animale de hârtie” de Rajiv Joseph în regia lui Gavril Cadariu. Spectacolul va fi realizat în colaborare cu teatrul Lark din New York şi Universitatea de Artă Teatrală şi va beneficia de prezenţa la premieră a autorului.  În luna mai Filarmonica de Stat va organiza a XXXIX-a ediţie a festivalului „Zilele Muzicale Târgumureşene”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite