Târgu-Mureş: Rromi discriminaţi, semnal la Hotel President

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportorul Comisiei pentru afaceri juridice şi drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), József Berényi, din Republica Slovacă, a declarat astăzi în cadrul reuniunii de la Târgu Mureş că romii sunt cea mai vulnerabilă comunitate.

În cadrul audierii privind „Situaţia minorităţii rome în Europa şi activităţile Consiliului Europei în acest domeniu”, raportorul József Berényi a accentuat faptul că pe fondul crizei economice, „grupările extremiste şi-au făcut un scop pentru distrugerea comunităţilor de romi”, fără a exemplifica. „Doresc ca raportul meu să fie clar şi să arăt care au fost discriminările la adresa romilor. Sper că raportul meu va fi o cale de a pune bazele unei înţelegeri comunităţi şi a cooperării între autorităţile din Europa”, a declarat József Berényi. Raportorul a precizat că e nevoie ca romii să participe în forurile de decizie atât la nivel local, cât şi la nivel de stat şi că cel mai util este ca romii să fie ascultaţi. „Consiliul Europei trebuie să asculte ce au de spus organizaţiile de romi şi să se consulte cu autorităţile locale”, a precizat raportorul.

Potrivit lui József Berényi în statele membre ale Consiliului Europei se estimează că există în jur de 11 milioane de romi (1,35% din totalul populaţiei), România figurând cu cei mai mulţi, între 1,2 milioane şi 2,5 milioane de romi.

Gheorghe Răducanu, coordonatorul delegaţiei României la Forumul European al Romilor şi Călătorilor (European Roma and Travellers Forum), a declarat în timpul reuniunii de la Târgu Mureş că în realitate în România ar exista între 3 şi 5 milioane de romi şi că aici, deşi ţara noastră este un model în privinţa legislaţiei, „lucrurile nu au mers deloc bine”. Acesta a accentuat faptul că deşi în România există o legislaţie cum nu există nicăieri în lume – inclusiv reprezentarea parlamentară a fiecărei minorităţi naţionale recunoscute sau a stabilirii prin lege a unei zile a romilor – şi deţine o strategie naţională pentru romi, documentul nu este aplicat.

Reprezentantele organizaţiilor neguvernamentale prezente la reuniune, Liga Pro Europa şi Project on Ethnic Relations, Smaranda Enache, respectiv Maria Korek, au arătat că romii sunt în continuarea discriminaţi în România, sunt excluşi din societate, nu au parte de o educaţie adecvată, iar peste 74% dintre aceştia trăiesc în sărăcie, ceea ce face ca rata mortalităţii să fie destul de ridicată.

Atât Enache, cât şi Korek au accentuat că problema romilor trebuie văzută în context european şi naţional şi că pentru rezolvarea problemelor romilor este nevoie de un cadru integrat, şi la nivel naţional, şi la nivel european.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite