Târgu-Mureş: Promovează FCM, ce şanse daţi echipei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotbal Club Municipal Târgu Mureş este aproape de promovare, dar cine va susţine echipa în Liga I? Ne mai trebuie stadion, jucători, sursă pentru dublarea bugetului... putem?

Cu un lot încropit în vara lui 2008 Fotbal Club Târgu Mureş a devenit surpriza seriei a 2-a din liga secundă, şi este acum în poziţia de a se bate pentru promovarea în primul eşalon fotbalistic.

„Iniţial, n-am fost foarte optimist, dar rezultatele echipei au demonstrat contrariul. Am fost felicitaţi de mulţi din ţară pentru încercarea de a readuce Târgu Mureşul pe harta primului eşalon. Dacă astă vară am plecat de la ideea de a construi o echipă şi a rămâne în Liga a II-a în primele 10 locuri, rezultatele ne-au îndreptăţit, la jumătatea campionatului, în pauza competiţională, să ne schimbăm obiectivul”, a explicat Horaţiu Cioloboc, directorul executiv al clubului.

Cu opt etape înainte de finalul actualei ediţii de campionat, echipa se află pe locul secund cu 48 de puncte, devansată de Apulum Alba Iulia cu 49 de puncte. Locurile 3 şi 4 sunt ocupate de Internaţional Curtea de Argeş (48 pct) şi de Chimia Râmnicu Vâlcea cu 46 de puncte. Echipa noastră are cel mai greu traseu, având de disputat, după meciul cu U Cluj de mâine, meciuri decisive cu toate cele trei contracandidate la promovare, respectiv cu „Internaţional” şi CSM Rm Vâlcea în deplasare şi cu Unirea Alba Iulia acasă.

Un buget de minimum 2,5 milioane de euro

Preşedintele clubului, Claudiu Maior, a arătat că dacă bugetul pentru acest sezon se ridică la circa 1 milion de euro – din care 65% din partea administraţiei locale, în caz de promovare ar trebui minimim 2,5 milioane euro. Suma include contractele jucătorilor, sistemul de premiere, plata arbitrilor - de pildă cel de centru e plătit cu 1500 euro net, la toate adăugâdu-se impozitele. Mai sunt necesare şi investiţii în infrastructură, de până la 80.000 de euro.

“Trebuie să ne gândim în primul rând că lucrăm cu bani publici, din păcate oamenii cu bani din zonă nu s-au arătat prea dispuşi să se implice financiar la echipă, e de sperat ca după eventuala promovare, aceştia să vină alături de club”, a declarat Claudiu Maior.

Ce spune FRF

„Oricum, nu promovarea e cel mai dificil lucru de îndeplinit, ci ceea ce face clubul după aceea. Pentru a nu păţi ca Otopeniul sau Buzăul, care au clacat şi vor fi sancţionate pentru punctele puţine realizate în campionat, le recomand să reflecteze: mai bine FCM mai stă un an, se întăreşte şi face faţă onorabil după aceea rigorilor Ligii I”, a recomandat Viorel Duru, directorul departamentului licenţiere din cadrul FRF. „FCM are de pus la punct stadionul, profesionalizarea întregii activităţi, licenţele antrenorilor, de la cel principal la cei de la copii şi juniori”, a mai explicat Viorel Duru.


Stadion...

Stadionul are acum 1.800 de scaune, la peluză s-a început montarea de profile din beton pe care vor fi puse încă circa 2500 de scaune, iar pentru prima ligă se va mai construi o peluză, fiind obligatoriu ca stadionul să ajungă la 7.000 de locuri pe scaune. Clădirea din apropierea stadionului, cu minihotelul cu 22 de camere şi restaurantul este ridicată va fi dată în folosinţă în vară. Antrenorul principal va trebuie să deţină licenţa Pro. Cosmin Bodea are licenţa imediat inferioară, A-UEFA.

Situaţia jucătorilor...

“Am solicitat Federaţiei ca la partidele directe cu celalte trei contracandidate la promovare să oficieze arbitri de primă ligă”, a declarat Cosmin Bodea.

La ora actuală există opt jucători împrumutaţi de la alte echipe, iar antrenorul Bodea a arătat că, funcţie de realizarea obiectivului promovării, se va decide cine rămâne şi cine pleacă, în paralel cu o campanie de transferări, funcţie de buget, pentru completarea unor posturi deficitare sau cu probleme.

„Compartimentul defensiv a fost unul dintre compartimentele forte, noi am primit până acum cele mai puţine goluri, 18. Vor urma discuţii cu jucătorii, fiindcă din lotul actual, dacă îi scădem pe cei împrumutaţi, nu ne putam baza din lotul actual decât pe 16 oameni. Dintre cei împrumutaţi, patru sunt oameni de bază, toţi de la Gloria Bistriţa, care în caz de promovare ar putea fi păstraţi. Este vorba de portarul Botoşer şi jucătorii de câmp Ragipovici, Turcu şi Târnăveanu care, operat de menisc, ratează acest final de campionat”, a declarat antrenorul FCM.

Bodea crede că pentru o prezenţă onorabilă în Liga I FCM-ului i-ar trebui încă 6-7 jucători de valoare, care să joace titulari, pentru fiecare compartiment.


„Băieţii au muncit mult pentru a ajunge aici, şi ar fi minunat să readucem Târgu Mureşul în prima divizie, după aproape un sfert de secol”, a declarat fosta glorie a fotbalului târgumureşean, Florea Ispir, actualmente antrenor coordonator.


Viorel  Duru: „Mai bine nu promovaţi decât să clacaţi ca Otopeniul sau Buzăul”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite