Târgu Mureş: Profil / Traian Rus se ocupă de pregătirea "mascaţilor mureşeni"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multiplu campion mondial şi european de kempo şi multiplu campion naţional la alte tipuri de sporturi full contact, Traian Rus, se ocupă de pregătirea “mascaţilor mureşeni”.

A absolvit Academia de Poliţie la 22 de ani şi tot atunci s-a apucat şi de sport, dar şi de alte studii. Facultatea de Drept din cadrul aceleiaşi academii, Facultatea de Psihologie Dimitrie Cantemir şi Facultatea de Relaţii Internaţionale Spiru Haret. Are cursuri postuniversitare în psihologie judiciară şi drept penal, disciplină în care are şi un master şi a urmat cursurile Şcolii de Antrenori, specializarea arte marţiale.

“Luni, miercuri şi vineri sunt elev, iar marţi, joi şi sâmbătă sunt profesor. Dar cel mai fericit sunt atunci când sunt elev, pentru că nu am grijile de antrenor. Ca antrenor, aşa cum antrenorul meu trage de mine să evoluez, aşa trebuie să trag eu de elevii mei, să-i temperez pe unii, să-i ambiţionez pe alţii, ca toţi să evolueze în acelaşi ritm în echipă”, povesteşte instructorul. Ca sportiv, a ales sporturile full contact, kickboxing, wushu şi kempo.

A fost multiplu campion mondial şi european la kempo şi multiplu campion naţional la wushu, ceea ce l-a calificat la mondialele din Beijing din 2007 şi la Turneul Olimpic de anul trecut. La ambele competiţii a obţinut locul 5. “În 2005 în Vietnam şi în 2007 în China, am obţinut locul 5 din 52 de campioni naţionali, reprezentând 52 de ţări diferite, la categoria -70 kg. Am ajuns aici datorită antrenorului meu Horvarth Attila, cu care lucrez de zece ani şi care prin toată politica lui de a mă ambiţiona, modul de antrenament, rigurozitate, m-a adus unde sunt acum. Am participat la peste 130 de meciuri de full contact, iar primele rezultate le-am obţinut la kempo, pentru că wushu este un sport cu o istorie şi e foarte greu să ai rezultate bune. Singurii şi primii campioni mondiali din România la wushu, sunt fraţii Gombos”, a povestit sportivul.

Chiar dacă a participat la competiţii în Vietnam, China, sau în alte colţuri ale lumii, spune că nu a avut timp să şi viziteze acele locuri.  “Am fost în China, dar am apucat să văd doar Oraşul Interzis, n-am avut timp să merg la Marele Zid. Un campionat nu este un concediu, noi mergem la muncă, pentru că, după meciurile avute, rămţnem în sală să vedem ce fac adversarii. Doar aşa poţi să-i cunoşti şi să faci performanţă”, subliniază campionul. Acesta a povestit că doar o singură dată a apucat să viziteze un oraş, şi atunci s-a trezit la cinci dimineaţa. “Eram cu un coleg, în 2006, în Paris şi trebuia să pornim spre casă la amiază, aşa că ne-am trezit foarte devreme, am vizitat cât am apucat din Paris, şi am făcut poze din mers”, îşi aminteşte Traian.


Ce-i place

Îmi place foarte mult ceea ce fac la muncă împreună cu colegii mei, îmi plac zilele de pregătire pentru concursuri, zilele de antrenamente. Este fantastic să te trezeşti în fiecare dimineaţă, să-ţi iei echipamentul şi să intri în sală, indiferent dacă eşti bolnav, ai griji, nu ai bani. Despre sacrificiile pe care le-a făcut pentru performanţă nu îi place să vorbească, deşi spune că sunt foarte mari şi ţin de voinţa personală, de pasiune, de dorinţa de a demonstra ceea ce poţi. “Încă mai am mult de lucru până să ajung acolo unde îmi doresc. Am pierdut meciuri, dar din fiecare am învăţat câte ceva şi când fac aceste sacrificii din pasiune, nu există lucruri ieşite din comun.

Ce nu-i place

Nu-mi place mediocritatea şi nu-mi plac oamenii care cred că sunt cei mai importanţi într-un anumit loc şi numai de ei repinde realizarea anumitor lucruri.


Întrebări şi răspunsuri

Ce îţi place cel mai mult la locul de muncă?

Activităţile pe care le am cu băieţii, pregătirea fizică, antrenamentele zilnice, pregătirea teoretică. Prefer o muncă activă, pe teren, decât una la birou printre hârtii.

Cum ajung luptători în DIAS?

Băieţii au ales această structură din proprie iniţiaţivă şi au ajuns aici în urma unor testări fizice, psihice şi teoretice complexe. Toţi sunt sportivi sau foşti sportivi, foşti campioni naţionali la diverse discipline, foşti componenţi de loturi naţionale, de echipe de club cunoscute la nivel naţional.




Traian Rus

Născut

23 iulie 1978, Târgu Mureş

Studii:
Academia de Poliţie

Activitate:
adjunctul DPIR al IPJ Mureş

Starea civilă:
Căsătorit

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite