Târgu-Mureş: Profil / Ioan Fărcaş: “În lume, importante sunt pofta de viaţă şi prietenia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 28 de ani, târgumureşeanul Ioan Fărcaş e om de afaceri, politician, consilier local, şi a vizitat de unul singur, cu rucsacul în spate, Statele Unite, China, India şi Nepalul.

A pornit de pe un piedestal social, moral şi cultural solid, şi vrea să se desprindă din categoria „fiul lui tata”. Ioan Fărcaş afirmă că e frustrant să trăieşti de pe urma muncii părinţilor. „În studenţie am profitat de acest avantaj, însă am venit acasă şi am început să aduc plus valoare familiei. Lucrez în firma tatălui meu, dar am şi o cafenea, ulterior intrând în publicitate, cu panouri de tip led-display”, spune Ioan Fărcaş.

Face şi politică, devenind de anul trecut cel mai tânăr consilier local din Târgu Mureş. A prins ultimii ani de dinainte de 1989, şi afirmă că cei mai tineri nu vor înţelege niciodată ce înseamnă să fii şoim al patriei şi pionier, să mănânci Eugenie cu 2,20 lei, să te dai cu căruţul cu rulmenţi, să te joci „ţară-ţară vrem ostaşi”, cu elasticul, să ceri de la nenea de la parter o sticlă de apă de la frigider din care să bea 30 de copii... „Pot să spun că am avut o copilărie extrem de fericită, fără internet, dar aveam prieteni! Asta e esenţial, comparativ cu ce se întâmplă acum”, afirmă Ioan Fărcaş.

Excursionist de unul singur, în vestul şi estul îndepărtat

A călătorit cu rucsacul în spate, cu nici 10.000 de euro ajungând din estul SUA până în vestul Asiei. În 2003 a fost de la New York până în Los Angeles, în urma unui contract de la facultate de tip „work and travel”. „E extraordinar să ieşi dimineaţa, din cort, în Grand Canyon sau Monument Valley, să stai într-un ranch de cow boy ori într-un cort de indieni!”, spune târgumureşeanul, căruia în acest fel a întâlnit în hostell-uri aşa-numiţii „călători profesionişti”.

„Românii pot greu concepe că cineva, după 10 ani de muncă îşi poate lua doi de concediu, spre a umbla prin lume şi a trăi alături de cei vizitaţi. Asta înseamnă a fi turist adevărat”, crede Ioan Fărcaş.

A urmat China, în 2007, între Hong Kong- Beijing umblând prin sate, temple Shaolin sau în Young Shou, cel mai frumos loc de pe pământ pentru chinezi – cu munţi ce ies din apa râului,  pescari folosind cormoranii la prins peşte, ca acum 3000 de ani, sau femei ce nu-şi taie niciodată părul.

„Nu m-am simţit singur. Se creează prietenii, în esenţă identice cu cele din copilărie, chiar dacă durează o zi sau o oră, şi pe care nu le uiţi”, rememorează el. Au urmat anul trecut Nepal şi India, ţară ce miroase două minute după ce ai coborât din avion, după care te obişnuieşti.

A văzut indescriptibilul New Dehli, zona deşertică Rajastan cu îmblânzitorii de cobre, Taj Mahalul, Vharanasi, zone înalt spirituale. Are în plan Africa, respectiv Tanzania şi Kenia, spre a aprofunda cultura aborigenă.


Întrebări şi răspunsuri

Ce lucruri deosebite ai întâlnit în călătorii?
O poftă fantastică de viaţă! Mi-aş dori să nu mai am parte de reacţia multor călători profesionişti: „Eşti primul român turist cu rucsacul în spate pe care l-am întâlnit”
Sunt periculoase asemenea călătorii?
Periculos e oriunde; e însă teama de necunoscut, de limbă. Dacă nu ţi-o cauţi cu lumânarea, nu se leagă nimeni de tine. 
Cum te vezi în urma călătoriilor?
Schimbat, am trăit experienţe rarisime – nu ştiu câţi au stat pe o platformă, în India, în care să fie şapte incinerări simultane de cadavre...


Ce îi place?
E mulţumit că şi-a propus să evolueze spiritual, că are o oarecare libertarte pe care încearcă să şi-o păstreze. E încântat de lucrurile simple, de soarele de afară, să coboare cu placa pe pârtie, să stea la o poveste  cu prietenii, să joace Monopoly. Într-o lume a internetului, preferă să călătorească direct, nemijlocit, nu virtual.

Ce nu îi place?

Nu se consideră suficient de perseverent în lucrurile ce şi le-a propus. Dacă era mai perseverent, era mult mai bun la salsa, de pildă, dar promite că se va perfecţiona în acel dans. Regretă că nu mai are decât extrem de mulţi prieteni adevăraţi, ci doar amici de anturaj, conjuncturali, unde are, probabil, şi partea sa de vină. Detestă faptul că oamenii nu mai gândesc profund, ci preferă superficialităţile. 


PROFIL

Nume Prenume
Ioan Fărcaş

Data şi locul naşterii
Târgu Mureş, 29 iunie 1981

Studii
Facultăţile de Ştiinţe Economice şi Ştiinţe Politice, Cluj, Master în publicitate şi relaţii publice

Activitate
economist, om de afaceri, analist politic

Necăsătorit

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite