Târgu-Mureş: Profil / Ioa Rus - "Paraşutismul este mai mult decât un sport"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să practice paraşutismul în 1992. De atunci are în palmares un număr de peste 2.600 de salturi şi este multiplu campion naţional, iar acum pregăteşte juniorii Aeroclubului Târgu Mureş.

Ioan Rus şi-a început cariera de sportiv paraşutist în urmă cu 17 ani, iar de atunci, a făcut din acest sport un mod de viaţă. Şi-a dedicat vacanţele de vară cantonamentelor şi pregătirilor pentru concursuri naţionale şi internaţionale, iar la doar un an de la debutul ca sportiv paraşutist a ocupat locul I pe podiumul Memorialului "Carmen Cerbu" organizat la Târgu Mureş.

De-atunci a strâns un număr de peste 40 de medalii şi zeci de diplome şi cupe de la toate concursurile la care a participat, atât în ţară cât şi în străinătate. "Acum sunt în Lotul de seniori, iar de ceva vreme am devenit instructor angajat al Aeroclubului României şi împreună cu Rodica Mariş, şefa sectorului paraşutism din cadrul Aeroclubului Teritorial Târgu Mureş, pregătim echipa de juniori şi elevii noi care s-au înscris la cursurile de paraşutism", a precizat Ioan Rus.

Din cele 40 de medalii, 24 dintre ele sunt de aur, Ioni, cum ii spun perietenii şi colegii, reuşind să urce pe locul întâi, ani de-a rândul, atât la Cupa României, Cupa Ardealul sau concursurile de verificare pentru Cupa mondială, cât la cupe organizate în Ungaria. "Cele mai mari realizări sunt participările la concursurile organizate în afara ţării, dintre care Cupa Viharsarok, de anul trecut din Ungaria, unde in cadrul concursului cu salturi de zi şi de noapte am obţinut locul întâi", povesteşte Ioni.

"Este vorba de foarte multă muncă, disciplină, autocontrol şi siguranţă. Acolo în aer timpul îţi este mai mult decât limitat. E vorba de fracţiuni de secundă în care trebuie să ştii cum să acţionezi, pentru că până la urmă viaţa ta este în joc", adaugă sportivul. În tot acest timp de când practică paraşutismul şi face performanţă, au fost câteva situaţii în care ar fi vrut să renunţe definitiv, dar sntimentele ce te încearcă în momentul ieşirii din avion şi căderea liberă l-au împiedicat de fiecare dată să facă acest lucru.

"Au fost situaţii în care am fost nevoit să larghez paraşuta şi să deschid rezerva. Până acum am şase rezerve deschise. Însă momentele în care m-am gândit serios să renunţ, au fost incidentele la care am asistat de-a lungul anilor. Ceva totuşi, din libertatea acestui sport, m-a împiedicat", subliniază sportivul.

Ce-i place

Îi place sportul în general, faptul că după atâţia ani de sacrificii a reuşit să facă performanţă şi să aducă la Târgu Mureş un număr impresionant de medalii. Că i s-a dat ocazia să lucreze mai departe şi să înveţe la rândul lui alţi tineri iubitori ai acestui sport.

Ce nu-i place

Anonimatul sportivilor şi faptul că ei sunt cei care îşi plătesc deplasările la concursuri internaţionale, iar performanţa lor este cunoscută doar la nivelul celor din aviaţie.

Întrebări şi răspunsuri
Ce vrei să faci pe viitor?
Mi-am propus ca cel târziu anul viitor să merg la Cursul de pregătire pentru salturi în tandem, să iau examenele ca mai apoi să putem face salturi în tandem şi la Târgu Mureş, pentru că sunt convins că sunt mulţi tineri care ar vrea să încerce senzaţia unui salt cu paraşuta, chiar dacă nu vor neaparat să practice acest sport.

Care este definiţia paraşutistului?
Nu cred că există o definiţie, şi nu cred că suntem mai speciali decât alţi sportivi. Poate privim altfel zborul, cerul, înălţimea. Dar fiecare sportiv ştie că indiferent de sportul practicat, este nevoie de muncă, răbdare, dăruire pentru a face performanţă. Pentru noi, la astea se adaugă, probabil, o doză mai mare de sete de adrenalină, mult curaj şi poate, puţină nebunie.

Profil

Născut
5 septembrie 1975, Târgu Mureş

Studii
Facultatea de Educatie fizică şi sport

Activitate
Instructor Paraşutism Aeroclubul Teritorial Târgu Mureş

Stare civilă
Necăsătorit 




Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite