Târgu-Mureş: Profil / Hecser Laszlo încearcă să explice inexplicabilul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hecser Laszlo urmăreşte ştinţific un fenomen care-i înspăimântă pe oamenii obişnuiţi: suicidul. Criza ar putea modifica graficele pe care le urmăreşte.

Şeful Institutului Medico-Legal Târgu Mureş, dr. Hecser Laszlo, realizează din 2002 singurul studiu prospectiv din ţară privind fenomenul suicidar, în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

Programul conţine un chestionar la care răspund aparţinătorii sau cei apropiaţi sinucigaşului, şi o listă de analize rezultate din examenul medico-legal, macroscopic, histologic şi toxicologic. Conform concluziilor sale, dacă media în Europa este de 10 sinucigaşi la 1.000 de locuitori, în România sunt în jur de 16 cazuri, iar în zonele locuite de maghiari, aproape dublu. Mai exact, în ordine, judeţele menţionate, plus Satu Mare, se menţin în fruntea cazurilor de suicid, pentru dr. Hecser existând o seamă de explicaţii, care ţin mai mult de alte ştiinţe analitice - psihologie, psihiatrie, antropologie, istorie etc.

”Nu e un argument faptul că maghiarii s-ar afla în minoritate în România, pentru că şi în Ungaria media sinucigaşilor e peste cea europeană. Ce pot să spun e că două treimi dintre sinucigaşii maghiari sunt de religii protestante şi neoprotestante, nu şi romano-catolice. Mulţi sunt alcoolici cronici, au probleme emoţionale, dar ei altfel erau sănătoşi, având situaţii sociale şi financiare stabile, peste medie. Oricum, doar 10% din cazuri sunt cu probleme psihice severe”, arătă şeful IML Târgu Mureş.

Situaţia pe anul trecut

Hecser a remarcat  că după ani de zile în care rata sinuciderilor a depăşit-o cu 20 la sută pe cea europeană, 2008 a fost primul în care trendul fenomenului a fost în scădere. Astfel, dacă media anuală, în judeţele cu populaţie preponderent maghiară este de 140 de cazuri, anul trecut s-au înregistrat circa 100 de sinucideri. „Probabil „boomul” economic, primul an de după aderare a României la Uniunea Europeană a declanşat un val de speranţă. Însă nu exclud ca criza economică ce se instaurează să  determine o reescaladare a fenomenului”, a arătat dr. Hecser. Studiul acestuia relevă faptul că cea mai frecventă metodă aleasă de sinucigaşi a fost spânzurarea, întâlnită în 91% din cazuri, urmată, în ordine, de intoxicaţie, precipitare, înec sau uz de armă albă. Ponderea cea mai mare în cazurile înregistrate o au bărbaţii: 80,5 la sută,  şi primează cei din segmentele sociale cu veniturile cele mai reduse. Însă, nici un politician ori om de afaceri nu apare în aceste statistici. De asemenea 40,9% din cazurile de sinucidere s-au înregistrat la persoane cu studii primare, iar aproape 50 la sută dintre sinucigaşi erau căsătoriţi. În proporţii egale, din cateogoria celor care au ales să-şi pună capăt zilelor au făcut parte pensionarii şi persoanele fără ocupaţie.
 
Întrebări şi răspunsuri
Încearcă cineva modificarea rezultatelor analizelor?

La solicitare personală sau a Poliţiei şi a Parchetului e nevoie de maximă obiectivitate. Indiferent de cine a fost, nu am acceptat niciodată atenţii din partea nimănui, i-am dat afară din birou.

Presiunile politice ajung şi la IML?

Nu fac politică, şi sunt chiar obligat, prin natura meseriei mele de medic legist, să nu ader la vreo formaţiune politică. Au fost, fireşte, şi presiuni asupra mea însă, mi-am menţinut neutralitatea.


Ce îi place

Îi mai plac teatrul, concertele muzicale, excursiile în natură. În proporţie covârşitoare, viaţa îi e dedicată meseriei. Este conştient că persoana sa, asociată public cu morga, este privită oarecum cu rezerve de comunitate, dar în acelaşi timp este convins că activitatea ce o desfăşoară e în favoarea societăţii. Ca atare, îi place foarte mult ceea ce face.

Ce nu îi place

Nu suportă persoanele ilogice şi incorecte în gesturi, decizii şi atitudini, indiferent de evenimente şi circumstanţe. Nu a acceptat niciodată să facă niciun fel de compromisuri. Asta mai ales că la Institutul de Medicină Legală nimănui nu îi este permis să se joace cu destinele, acolo fiind vorba de probe juridice obiective.


Profil

Data şi locul naşterii
Odorheiul Secuiesc, Harghita, în 1940

Studii
Institutul de medicină şi Farmacie Bucureşti

Activitate
Medic legist

Familie
Căsătorit, doi copii – o fată profesoară şi un băiat jurnalist, precum şi un nepoţică de 9 luni

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite