Târgu-Mureş: Profil / Gabi Rusu trăieşte prin desen şi caricatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşeanul face parte din primii 20 de caricaturişti ai ţării, recunoscut ca atare şi în străinătate. E autodidact şi n-a urmat o şcoală de desen.

De mic, cu un tată profesor de română, om hâtru, Gabriel Rusu a descoperit literatura umoristică, pe Jaroslaw Hasek şi vestitul lui soldat Svejk sau pe  Ilf şi Petrov, ca şi revistele Urzica şi Perpetuum comic, şi a încercat să-şi transpună grafic sentimente. 

„Un caricaturist e obligatoriu să fie un bun desenator, să aibă un bagaj solid de cultură generală şi să fie atent în jur”, afirmă Gabi. El şi-a publicat prima lucrare în 1994, în Gazeta de Mureş, urmând cotidianul 24 ore mureşene, după care în 1996 a avut prima expoziţie personală la sediul revistei Vatra. Din 2002 trimite lucrări în străinătate, iar anul următor a şi câştigat cel dintâi premiu, la Nanjing - China, intrând, treptat în bazele de date ale saloanelor de caricatură.

„Lumea te vede şi te invită. Premiile au venit în paralel, câştigam şi în ţară şi peste hotare. Toate sunt importante pentru mine şi nu le ierarhizez, precum e ultimul, luat la Salonul de grafică de la Beijing, de unde zilele trecute m-au anunţat că am luat locul II. Însă foarte mândru am fost în 2005, când m-au chemat Saint Just le Martell – Franţa, unul din cele mai mari saloane din lume, unde sunt invitaţi 100 de caricaturişti, pe parcursul unei săptămâni”, rememorează Gabi Rusu.

El s-a axat pe caricatura de şevalet, de expoziţie, pentru că se poate juca cu o paletă mai largă de mijloace plastice. E un bun portretist, şi a realizat figurile multor politicieni străini şi români. „Rolul caricaturii nu e neapărat cel de a te face să râzi sau să zâmbeşti, ci să îţi pui întrebări, să-ţi atragă atenţia asupra unor lucruri, dacă le plasezi într-o cheie ironică. Am norocul să-mi pot exhiba prin caricatură frustrările, ideile, nemulţumirile”, afirmă Gabi, un om căruia îi tragi cuvintele cu cleştele, şi preferă să se exprime prin lucrările sale, care au un mesaj nonverbal.

Trăieşte din caricatură şi desen

Gabriel Rusu are un palmares impresionant - zeci de expoziţii personale şi de grup în ţară, participări la 60 expoziţii internaţionale din 18 ţări, la şapte simpozioane, naţionale şi internaţionale, pe site-ul său figurând doar o selecţie de 35 de premii obţinute în România şi aiurea. Dar publică şi desene în presă, colaborează cu reviste, este autor de afişe, ilustraţii de carte sau de grafică publicitară.

„În străinătate caricaturiştii sunt mult mai bine văzuţi şi remuneraţi decât cei din România, pentru că dacă publici în New Yorker, de pildă, câştigi între 5 şi 10.000 de dolari pentru un desen, La noi, în presa centrală se poate lua până într-o mie de euro pe lună. Comparativ, la cam tot atâta se ridică un premiu la un concurs internaţional de caricatură”, spune Gabi.


Întrebări şi răspunsuri

Cum te raportezi la urât, ca şi categorie estetică?
Uneori şi urâtul poate avea o latură frumoasă, numai să ajungi să o descoperi. Chiar dacă te legi de un subiect negativ, nu înseamnă că desfiinţezi tot sistemul.
Ce alte hobbyuri mai ai?
Lectura, filmul şi mai nou pescuitul. Fireşte, întâlnirile cu prietenii sunt esenţiale pentru mine.
Eşti un om modest? Dar timid?
Da, sunt şi una şi alta…
Ce nu poate fi caricaturizat?
Nimic. Absolut orice se poate caricaturizat, fără să apară bătaia de joc. 

Ce îi place
În ce-l priveşte, crede că este … deştept, frumos şi modest! Obiectiv, îi place că este consecvent şi dacă îşi propune ceva, realizează. Rezonează cu frumosul, cu ceea ce bucură privirea şi sufletul. Se însufleţeşte când îşi vede unele dintre lucrări, pe care nu neapărat le explică, dar se vede că e mândru de ele.  Se bucură de fiecare clipă şi o trăieşte de parcă ar fi ultima.

Ce nu îi place
Uneori este împrăştiat, dezordonat, chiar leneş. Detestă mizeria din politică, ca şi prostia şi minciuna. Nu prea are negativisme şi nu face compromisuri, mai ales artistice.

Profil

Născut
24 august 1969, Sărmaşu

Studii
Academia Română de Management

Profesie
caricaturist profesionist, ilustrator

Stare civilă
Căsătorit, fără copii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite