Târgu-Mureş: Profil / Dan Nistor: “Chiar dacă nu schimbi lumea, e destul să-l ajuţi pe cel de lângă tine”.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studentul Dan Nistor a ales să devină medic nu fiindcă a auzit că se dau şpăgi bune, ci crezând, la intrarea în facultate, că după absolvire ceva se va schimba în sistemul sanitar.

Spre deosebire de 90 la sută dintre colegi, Dan Nistor n-are medici în familie sau printre rude. E conştient de statutul social dat de această meserie, şi speră ca sistemul să se reformeze din temelii.

„Şpaga la doctor o să dispară când acesta va fi bine plătit, şi asta doar prin extinderea sistemului medical privat. Normal, că medicilor nu le convine dar până la urmă lucrurile se vor  reglementa”, crede Dan.

Pe de altă parte, admite că an de an studenţii de la medicină devin mai distanţi în raport cu prietenii, pentru că li se induce ideea că vor face parte dintr-o castă, o elită. „Într-adevăr am obsevat că, din păcate, devii tot mai plin de tine, te consideri superior inclusiv faţă de studenţii de la alte universităţi”, recunoaşte Dan care, aflat în anul IV, e atras de cardiologie. El ştie că a fi medic implică altruism, dar pentru a fi cu adevărat eficient trebuie să se menţii detaşat faţă de pacient, să judeci la rece. „Nu trebuie să ai empatii, să de implici emoţional sau sentimental, fiindcă îi preiei stările şi durerile şi îţi afectează calitatea muncii. Dacă n-ai satisfacţia personală de a pune pe picioare un om suferind, nu vei fi fericit niciodată ca doctor”, e convins Dan Nistor.

Un lider nu poate mulţumi pe toată lumea

Vicepreşedinte al Ligii studenţilor din UMF Târgu Mureş, Dan Nistor preia alături de colegii săi din conducere problemele şi reclamaţiile studenţilor şi le transmite conducerii universităţii. „Suntem reprezentaţi şi în Federaţia Asociaţiilor Studenţeşti în Medicină din România (FASMR), unde punem probleme legate de curriculă, de structură. De pildă, un profesor pretindea studenţilor un nivel de cunoştinţe ca ale unui medic specialist. Apoi, veşnica noastră problemă, rezidenţiatul, pentru care am înaintat, prin FASMR, Ministerului Sănătăţii, o propunere de re-elaborare a materiei”, spune Dan. Ca şef la ligă, el avea experienţa anilor trecuţi când s-a implicat în congresul de comunicări ştiinţifice, în festivalul „Medifun” sau în balul bobocilor.

”Nu-i putem mulţumi pe toţi, fiindcă presiunea există, dinspre profesorilor şi colegi. E vorba, pe lângă deciziile proprii, despre delegarea responsabilităţilor”, spune Dan. E conştient că vine momentul în care şi generaţia sa va ajunge să conducă diverse sectoare sociale, politice şi economice. „Doar dacă fiecare se schimbă, putem declanşa o anumită schimbare, începând, de la aruncarea pe jos a unei hârtii sau disciplina în trafic. Chiar dacă nu ajungi să schimbi lumea, e destul să-l ajuţi pe cel de lângă tine”, conchide Dan Nistor.

Întrebări şi răspunsuri
Ce alte preocupări mai ai în afară de medicină?
Îl ajut pe fratele meu într-o afacere, şi abia aştept, când am timp, să călătoresc. Cât am putut până acum am văzut şi o să încerc să văd, până la sfârşitul vieţii, toată lumea aceasta. 
Te atrage politica?
Nu-i suport pe politicieni şi nu mă voi implica în viaţa vreunui partid. Asta nu înseamnă că nu voi merge de fiecare dată la vot, fiindcă nu mi se pare normal să-ţi critici conducătorii dacă nu votezi. Din politică rişti să îţi trădezi prietenii şi familia, iar eu asta nu vreau, chiar dacă, în calitate de medic sau de lider, trebuie să mă detaşez.
Eşti un tip modest?
Da, cu toate că prin răspunsul ăsta nu par a fi. 

Ce îi place
În ce-l priveşte, Dan Nistor îi place că este un tip deştept, descurcăreţ şi isteţ. Este de asemenea sociabil şi un bun organizator, îi place să îşi petreacă timpul cu prietenii şi-n acelaşi timp ţinând şi la familie. E foarte legat de locurile şi de oamenii din jur. Nu cedează la primul eşec, şi consideră că orice asemenea fapt e un pas înainte. Este un om care apreciază muzica, frumosul, în natură şi în natura umană.
Ce nu îi place
Faptul că cam leneş, şi că a învăţat să se descurce în viaţă cu minimum de efort posibil. “Şi la examene învăţ selectiv, pe care simt că trebuie să le ştiu bine. E trist ce se întâmplă cu încălzirea globală, noi oamenii fiind vinovaţi, iar dacă nu luăm acum măsuri ne vom trezi, poate, că va fi prea târziu”.

Profil
Dan Nistor
Născut în 17 mai 1987 la Târgu Mureş
Student în anul IV la UMF Târgu Mureş
Vicepreşedintele Ligii studenţilor medicinişti   
Necăsătorit

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite