Târgu-Mureş: Lenjerie second hand pentru oamenii săraci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lenjeria este căutată de clienţi şi în magazine second hand. Oferta magazinelor  cuprinde lenjerie intimă, lenjerie de pat şi accesorii sexuale

Lenjeria intimă reprezintă o necesitate pentru fiecare dintre noi, ar, dar  preţurile articolelor noi  fac uneori din aceste produse un lux pentru unii mureşeni. Soluţia pentru cei care nu-şi permit să plătească preţul unei perechi de boxeri sau chiloţi noi, o reprezintă magazinele second hand. „Chiloţii şi şosetele aduse din Germania se vând foarte bine pentru că sunt ieftine”, spune vânzătoarea magazinului „Baby’s Com” din Târgu-Mureş. Într-adevăr în cutiile de lenjerie intimă se putea găsi toată gama de produse, la cele mai mici preţuri. Astfel, o pereche de chiloţi costă 1 leu, ciorapii de damă sunt la 2 lei, sutienele la 2 lei, costumele de baie la 4 lei, body-ul la 4 lei, maieul la 2 lei, combinezonul la 3 lei şi şosetele la 1 leu. Deşi o fac cu jumătate de gură, mureşenii recunosc că mai cumpără uneori şi astfel de produse. „Dacă găsesc ceva care să-mi placă îmi cumpăr, dar de obicei cumpăr şosete la copii pentru că la ei se rup mai repede”, spune Ildiko Bartha, o clientă a magazinului.

Accesorii sexuale

Nu doar lenjeria intimă are căutare la clienţii magazinelor second hand ci şi cea sexuală. Astfel, la un magazin de haine second hand din Piaţa Bulgarilor un compleu cu body şi pantaloni scurţi de piele costă 48 de lei, iar un body simplu de piese costă 28 de lei. Tot aici clientele găsesc sutiene Tommy Hilfiger la 10 lei bucata, body-uri din dantelă la 18 lei bucata, compleuri de chiloţi şi bustiere din dantelă la 28 de lei bucata şi costume de baie la 18 lei bucata. Pe lângă lenjerie intimă, magazinele second hand vin şi cu o ofertă de lenjerie de pat. Un cearceaf simplu costă 6 lei, unul plic 7 lei, iar o faţă de pernă mare costă 4 lei în timp ce una mică doar 2 lei. Deşi ieftină, lenjeria  second hand poate fi un real pericol pentru sănătatea cumpărătorilor pentru că dezinfecţia produselor se face o singură dată, la introducerea în ţară. „Potrivit HG 163/2007 comercianţii nu trebuie decât să prezinte certificatul care dovedeşte faptul că produsele au fost curăţate şi dezinfectate de către exportator înaintea introducerii în ţară”, a precizat Ioan Pora, inspector şef adjunct la OJPC Mureş. Practic comercianţii nu trebuie să dea socoteală pentru modul de depozitare a tonelor de îmbrăcăminte sau pentru păstrarea lor până la vânzare, iar clienţii care cumpără astfel de produse îşi asumă orice posibil risc.

Controale OJPC

Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Mureş a verificat în ianuarie 30 de magazine second hand, constatând nereguli la 24 dintre acestea. Inspectorii au controlat produse în valoare de 26.528 de lei, constatând nereguli la marfă în valoare de 16.903 de lei. Agenţii economici cu abateri de la legislaţia în vigoare au fost amendaţi, valoarea toatală a amenzilor fiind de 32.000 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite