Târgu-Mureş: Impozit majorat de 10 ori, pentru cei ce nu-şi întreţin clădirile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Comunitară inventariază clădirile deteriorare din oraş. Proprietarii de clădiri care au neglijat să-şi întreţină imobilele ce le deţin, vor fi sancţionaţi de Primărie.

În cursul acestui an, proprietarii de clădiri vechi sau lăsate în paragină din Târgu Mureş care nu şi le renovează, vor fi sancţionaţi, prin majorarea impozitelor ce trebuie plătite.

Potrivit lui Bako Laszlo, şeful Direcţiei activităţi sociale din Primărie, inventarul va fi prezentat  Serviciului urbanism, care va emite autorizaţii de construcţie, apoi comisia constituită la nivelul Primăriei şi Consiliului Municipal va evalua imobilele. „Bazându-se pe faptul că proprietatea este „sfântă”, Consiliul municipal a adoptat o hotărâre, potrivit căreia cei care nu-şi întreţin propritetăţile, trebuie să plătească o taxă suplimentară”, a explicat Bako Laszlo.

Astfel, la iniţiativa Serviciului impozite şi taxe din Primărie şi a arhitectului şef, primul pas, respectiv identificarea acestor clădiri a căzut în sarcina corpului de control al Poliţiei Comunitare Târgu Mureş. Viorel Filip, şeful Poliţiei Comunitare, ne-a explicat că până acum au fost identificate 214 asemenea clădiri. „Cele mai multe sunt case particulare sau aparţin unor asociaţii de proprietari, însă am remarcat şi o centrală termică a Energomur, Complexul Super, fostul cinematograf Progresul (unde se va muta Teatrul Ariel, în urma retrocedării actualului său sediu către biserica reformată), Grupul Şcolar Avram Iancu, Casa Corpului Didactic (retrocedată), ca şi sediile Partidului Socialist al Muncii şi Liber Democrat Maghiar.

Urmează să fie verificate zonele din cartierele Unirii, Aleea Carpaţi, 22 decembrie, Rovinari şi Cornişa. Până la finalul acestui an, situaţia finală clădiri vechi sau lăsate în paragină va fi înaintată comisiei de specialitate care va stabili termenele pentru lucrări de renovare”, a spus Viorel Filip. Informaţia ne-a fost confirmată de directorul economic al primăriei, Kiss Imola, care a arătat că cei care nu se vor conforma dispoziţiilor comisiei sunt pasibili de multiplicarea de 10 ori a impozitelor datorate pe clădiri datorat. „Pentru clădirile care au fost evaluate în ultimii trei ani, impozitul de bază este de 1,6% din valoarea lor contabilă, iar pentru cele neevaluate impozitul creşte la 7,6 la sută din valoare, sumă finală la care, fireşte, se adaugă un zero la final...”, a conchis Kiss Imola.

Precizare

“Nu trebuie lăsate nici clădirile în paragină, şi e necesară, concomitent, şi clarificarea situaţiei lor juridice. Au avut loc diverse tranzacţii imobiliare şi poate că actualul proprietar aşteaptă vremuri mai bune, când să se apuce de treabă şi să pună la punct clădirea - vezi Hotel Grand sau Cocoşul de aur”, Bako Laszlo

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite