Târgu-Mureş: Gasparik, pe scenă după opt ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubitorii de teatru au umplut sâmbătă Sala Studio a Universităţii de Artă Teatrală din Târgu-Mureş şi au urmărit premiera spectacolului în limba maghiară „Urâtul” de Marius von Mayenburg, în regia Ancăi Bradu.

Ineditul acestei montări a constat în faptul că pe scenă nu au jucat studenţii universităţii ci profesorii acesteia. Astfel, după o absenţă de opt ani de pe scenă, publicul l-a  putur urmări pe rectorul U.A.T., actorul Attila Gáspárik, în rolul principal din spectacol, avându-i alături pe actorii Harsányi Zsolt, Sebestyén Aba şi Tompa Klára, profesori de actorie la secţia maghiară a universităţii.

Profesorii pe scenă

Spectacolul „Urâtul” este o producţie a Atelierului Academic al U.A.T., proiect ce oferă profesorilor universităţii şi altor creatori de teatru târgumureşeni posibilitatea de a experimenta noi modalităţi de exprimare artistică. “Prin acest spectacol, noi, profesorii universităţii putem arăta studenţilor că nu suntem buni doar din gura, ci avem forţa necesară pentru a prezenta un spectacol şi că într-adevăr putem face ceva şi pe scenă, nu doar să criticăm. În spectacol joacă profesorii, dar studenţii ne-au ajutat la realizarea afişului, la crearea decorului şi a proiecţiilor video”, a precizat Attila Gáspárik, rector UAT. Atelierul Academic produce anual câte o premieră realizată de profesorii universităţii. Până acum în cadrul acestuia au fost prezentate, la secţia maghiară spectacolele „Noaptea arabă” , în regia lui Máté Szabó, „Undeva în Seciuan”, în regia Olgăi Barabás, „Agnes, mireasa lui Dumnezeu”, în regia lui Marius Olteanu şi spectacolul „Dumnezeu ştie”, realizat de doctoranda Rozália Máthé.

„Urâtul”, un spectacol actual

Comedia neagră „Urâtul” a fost scrisă de dramaturgul gemran Marius von Mayenburg în anul 2007, devenind în scurt timp foarte apreciată de regizorii din întreaga lume. Textul pune în discuţie probleme importante al vieţii noatre cotidiene, a căror duritate poate fi şocantă pentru copii, de aceea spectacolul este interzis minorilor sub 14 ani. „Textul are o modernitate acută şi prezintă probleme fierbinţi ale realităţii noastre, într-un mod alegoric, fapt care atrage foarte mult regizorii, pentru că le permite o mai mare libertate de creaţie. Spectacolul montat la U.A.T. este unul neobişnuit, dar accesibil publicului, chiar dacă nu este un spectacol realizat într-un limbaj realist ci sub forma unui teatru mecanic absurd, cu accente comice, chiar groteşti”, a precizat Anca Bradu, regizoarea spectacolului.

Titrare în limba română

Spectacolul „Urâtul” a fost titrat în limba română, în premieră pentru Universitatea de Artă Teatrală. „De mult aveam această idee, ca universitatea noastră sa fie un pod între culturi. Târgu-Mureşul este un oraş foarte colorat din acest punct de vedere şi am dorit ca ambele etnii să aibă posibilitatea să savureze un spectacol de calitate, să nu fie un prag lingvistic în calea vizualizării spectacolelor montate pe scena noastră”, a spus rectorul universităţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite