Târgu-Mureş: Adrian Năstase vrea Agenţie Europeană pentru Romi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Adrian Năstase, membru al Comisiei pentru afaceri juridice şi drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a reafirmat, astăzi, în cadrul reuniunii comisiei de la Târgu Mureş necesitatea înfiinţării unei Agenţii Europene pentru Romi.

„Dincolo de strategii, dincolo de fotografii ale situaţiei în diferite zone din Europa, problema romilor, situaţia lor nu pot fi rezolvate decât la nivel european. Consider necesară crearea unei Agenţii Europene pentru romi, pentru că altfel, pe principiul vaselor comunicante, problemele vor trece dintr-o zonă în alta. Putem să vorbim foarte mult despre situaţia romilor într-o parte sau alta din Europa. La Strasbourg, săptămâna trecută am cumpărat o carte extrem de interesantă, de la 1880 – „Călătorie în ţara ţiganilor, Ungaria necunsocută”, lucrare scrisă de Victor Tissot, editată la Paris în 1880. Dau acest exemplu pentru a arăta că, într-un fel, identificarea, încercarea de a pune în lumină probleme romilor pe o zonă sau alta, în acest moment nu mai poate da rezultate”, a declarat Năstase.

Acesta, în calitate de fost prim-ministru al României, a oferit membrilor comisiei juridice a APCE câteva exemple despre ceea ce s-a încercat la nivel naţional în privinţa romilor: problema consilierilor romi la nivelul prefecturilor, programul laptele şi cornul în şcoli, „care în mare măsură a avut ca destinatari copiii cei mai săraci şi în special copiii de romi”.

„Aici o paranteză: în măsura în care romii, copiii de romi trec prin sistemul educaţional, integrarea lor în comunitate, în societate devine mai uşor de realizat. Problema esenţială însă, şi în România, este aceea a locurilor de muncă. După 1989 situaţia a devenit foarte diferită, mulţi dintre romi lucrau înainte în ferme agricole, care s-au desfiinţat şi una dintre ideile pe care le-am avansat şi care poate că ar fi utilă ar fi alocarea unor sume de bani pentru comunităţile locale, care să poată cumpăra teren agricol, care este adeseori foarte ieftin în România şi în alte zone, în anumite spaţii, pentru a oferi o şansă în ceea ce priveşte romii, pentru a-şi realiza şi locuinţe şi pentru a obţine surse de trai. Cred că aici avem o problemă, dar dacă încercăm să tratăm chestiunea aceasta numai din punctul de vedere al unei eventuale discriminări, o să observăm că romii care au plecat din România – eventual cum se spune uneori, discriminaţi în România, au ajuns în Italia sau în alte părţi unde practic situaţia lor a fost sau este mult mai dificilă în anumite zone”, a susţinut Adrian Năstase.
 
Politicianul a fost de părere că este vorba, până la urmă, de o problemă legată de resursele economice de care romii au nevoie şi că vor trebui găsite la nivel european modalităţile de finanţare ale unor programe concrete.
 
Năstase a subliniat că o idee foarte bună este discutarea problemelor de acest gen împreună şi să fie ascultaţi cei care cunosc mai bine situaţia romilor. „Poate un ultim comentariu: o anumită divizare a lor în nenumărate asociaţii a făcut ca vocea lor să nu fie întotdeauna foarte puternică, atunci când au vorbit despre probleme pe care le au. Cred, de aceea, că şi sub acest aspect, o anumită politică la nivel european, o anumită structură la nivel european, care să folosească banii nu numai pentru consultanţă, pentru proiecte de un ordin sau altul, care consumă anumite resurse financiare, ci pentru măsuri foarte concrete ar putea să fie o soluţie reală”, a conchis Adrian Năstase.

Azi dimineaţă, la Hotel Prezident din Târgu Mureş, au început lucrările Comisiei pentru afaceri juridice şi drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), conduse de Herta Daubler-Gmelin, preşedinta forului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite