Târgu-Jiu: Şomerii gorjeni speră în cursurile de recalificare profesională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Şomerii gorjeni speră în cursurile de recalificare profesională
Târgu-Jiu: Şomerii gorjeni speră în cursurile de recalificare profesională

Cele mai solicitate  sunt cursurile de  Operatori pe calculator şi Lucrători în comerţ.

În acest moment 765 de şomeri gorjeni beneficiază de cursuri gratuite de recalificare.  De la începutul anului până în prezent 184 de persoane care au urmat aceste cursuri au reuşit să se angajeze. Tot mai mulţi gorjeni care nu au loc de muncă aleg să se înscrie la cursurile de calificare în speranţa că după ce le vor finaliza vor reuşi să se angajeze.
Cele mai recente cursuri de recalificare se desfăşoară începând cu această lună. Cursul de Operator introducere validare şi prelucrare date a început cu data de 11 mai, durează cinci luni, iar pentru acesta s-au înscris 27 de şomeri.
Un alt curs este cel de Sudor pentru care au optat 16 persoane aflate în şomaj, pe o durată de 6 luni. Urmează ca în luna iunie să se înceapă şi cursul de Zidar-Pietrar-Tencuitor pentru care s-au înscris până în prezent 13 persoane. Cursurile sunt organizate de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă ( AJOFM) Gorj în colaborare cu Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor din Cluj şi Vâlcea.


Recalificarea, o speranţă pentru şomeri


Cele mai căutate cursuri sunt cele de: Operator introducere validare prelucrare date; Lucrător în comerţ; Agent pază şi ordine; Bucătar; Ospătar. „ Înainte să intru în şomaj am lucrat la un plafar şi am văzut că este mare nevoie să ştii să utilizezi calculatorul, de aceea am zis că ar fi bine să mă înscriu la aceste cursuri de Operator calculatoare“, a spus Carmen Dudaş, de 43 de ani din Târgu-Jiu.
 „ Am lucrat ca gestionar şi consilier juridic la o firmă de construcţii până să intru în şomaj. Acum să ştii să utilizezi calculatorul este o condiţie esenţială şi sunt convinsă că-mi va fi de ajutor după ce-l voi finaliza“. Iustina Văcaru, 27 de ani, cursantă. Şi ceilalţi cursanţi îi împărtăşesc părerea:  „Înainte am lucrat că operator în transporturi, m-am înscris la cursul acesta pentru că acum se pune bază pe aşa ceva“.Cătălin Simion, 25 de ani, cursant. Oamenii speră ca la finalizarea cursurilor să-şi găsească un loc de muncă. „Până să intru în şomaj, am lucrat ca sudoriţă. M-am înscris la curs în speranţa de ceva mai bun şi mai uşor, fiind total opus de ceea ce am făcut înainte. Mi s-a întâmplat să fie posturi libere, dar nu puteam să merg pentru că se cerea acest curs şi eu nu-l aveam “, a declarat Daniela Niculete, 42 de ani, cursantă.  Ana Zorela Rebedea, lector la cursul de Calculatoare, este mulţumită de cursanţii săi: „Sunt foarte receptivi, îşi doresc să înveţe cât mai mult, chiar ne solicită pentru a afla cât mai multe informaţii. Poate că şi faptul că sunt adulţii îi face să fie mai responsabili. Sunt sintetizate cinci module importante din office, programa acoperă o paletă largă de cunoştiinţe“, a spus Ana Zorela Rebedea lector

 853 de persoane În 2009 s-au înscris la cursuri 853 de persoane, iar184 de persoane şi-au găsit un loc de muncă după absolvirea cursurilor.

„ Planul de formare pe 2009 are în vedere 57 de cursuri de calificare, unde vrem să cuprindem 1100 de persoane care să poată beneficia gratiut de aceste cursuri“, a declarat Romeo Chiriac, Şef Birou Formare Profesională din cadrul AJOFM Gorj.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite