Târgu-Jiu: Elevii gorjeni află care sunt zonele protejate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea gorjenilor nu ştiu care sunt zonele protejate din judeţ. Pentru a le cunoaşte mai bine, 20 de elevi din şcolile gorjene vor pleca mâine pe Muntele Oslea unde vor fi instruiţi să deprindă abilităţile unui „Junior Ranger“.

Asociaţia Hai-Hui pentru Turism, Sport şi Ecologie a realizat un sondaj care să evidenţieze gradul de cunoaştere al gorjenilor privind ariile naturale protejate. Rezultatul a fost dezamgitor, 95% dintre gorjeni nu au habar despre existenţa acestora. Sondajul, realizat pe un eşantion de 500 de persoane cu vârstă şi educaţie variată, a mai scos în evidenţă faptul că dintre 50 de arii protejate gorjenii intervievaţi nu cunosc nici măcar trei. Sondajul a fost realizat cu ocazia lansarii proiectului „Voluntari pentru muntele Oslea“.

Instruiţi în orientarea pe munte

Ca urmare a rezultatului, asociaţia face eforturi de cooptare a unui număr cât mai mare de persoane pentru a reuşi ca printr-o serie de proiecte să sensibilizeze populaţia cu privire la importanţa ariilor naturale protejate.
În cadrul acţiunii, 20 de elevi de la scolile partenere, însoţiţi de profesori coordonatori vor fi instruiţi  progresiv,  începând de mâine, în vederea dobândirii abilitaţilor necesare unui Junior Ranger. Elevii vor fi împărţiţi în 4 echipe de care se vor ocupa membrii asociaţiei. Tinerii vor participa succesiv la activităţi organizate  în diferite ateliere, unde vor fi iniţiaţi în domenii ca orientarea pe munte, montarea unui cort, folosirea busolei şi multe altele.

 Acţiunea este la debut în Gorj

Asociaţia Hai-Hui pentru Turism, Sport şi Ecologie Târgu-Jiu organizează în perioada 1-3 mai,  în punctul de campare Câmpuşel, ediţia a IV-a a evenimentului de turism şi ecologie  ECO Hai-Hui. Aceasta este prima acţiune tip Junior Ranger a proiectului Voluntari pentru „Muntele Oslea”, derulat în cadrul programului „Spaţii verzi-Arii Naturale Protejate”. Unul dintre coordonatorii proiectului, Ionuţ Negomireanu, a declarat că „Este prima acţiune de acest fel la Târgu-Jiu. Încercăm să arătăm copiilor şi tuturor celor care participă frumuseţea zonei. E păcat că astfel de locuri un sunt cunoscute tinerilor şi e vremea ca această situaţie să se schimbe“.

Asociaţia are ca parteneri Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj, Ocolul Silvic Târgu-Jiu, Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu“ Târgu-Jiu, Şcoala Generală Curtişoara şi Şcoala Generală Cârbeşti.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite