Târgovişte: Pieţarii sunt la un pas de faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În pieţele din oraş, vânzările merg bine doar la sfârşit de săptămână Comercianţii din Piaţa 1 Mai din spun că în ultimul an vânzările au scăzut foarte mult şi că îi paşte falimentul dacă situaţia economică nu se va redresa în curând.

Vânzătorii de la „1 Mai“ se plâng că în ultimele luni clienţii s-au rărit semnificativ şi pun această situaţie pe seama crizei economice. Aceeaşi situaţie şi în celelalte pieţe din oraş. Pieţarii sunt nemulţumiţi că mulţi târgovişteni aleg să cumpere legume şi fructe din supermarket, în detrimentrul celor naturale şi îngrijite chiar de ei.

Vânzări bune doar la sfârşit de săptămână

Cei mai multi comercianţi sunt din localitatea dâmboviţeană Băleni, cu tradiţie în agricultură. Tanti Maria se ocupă de cultivarea legumelor de când se ştie şi povesteşte că întotdeauna a muncit foarte mult pentru produsele pe care le aduce la piaţă. Totuşi, spune ea, nu mereu este răsplătită pe măsura efortului depus.

„Am clienţii mei. Cumpără pentru că ştiu că sunt produse naturale, dar nu mai cumpără atât de mult ca altădată. Se gândesc oamenii la bani, că au rate, au copii de îngrijit. Nu mai are lumea bani, n-are de unde“, povesteşte tanti Maria.
Ea mai spune că doar sâmbăta şi duminica se mai animă piaţa din centrul oraşului, în rest „bate vântul“. Zice că în alţi ani întotdeauna pleca mulţumită de la piaţă, însă situaţia s-a schimbat în ultimul an.

Clienţii sunt mai cumpătaţi

Virginia, în vârstă de 37 de ani, spune că este mult mai atentă atunci când vine vorba de cheltuieli pentru că nu are un loc de muncă şi doar soţul ei lucrează. Şi ea speră ca situaţia economică să se redreseze rapid şi să îşi găsească de lucru, pentru că familia ei se descurcă greu.
„Fac o lista cu ceea ce trebuie să cumpăr şi nu mă mai abat de la ea, că altfel aş cheltui mult mai mult, iar banii care ne intră lunar în casă ne ajung la limită. Prefer să vin în piaţă, pentru că produsele sunt mai bune, sunt mai proaspete şi cred că nu sunt umflate cu tot felul de prostii. Unele chiar au gustul de altădată“, spune Elena.

Ana Dobrescu se ocupă de cumpărăturile familiei şi recunoaşte că nu mai iese la piaţă decât de cel mult două ori pe săptămână. „Cumpăr strictul necesar, pentru copii iau mai multe fructe. Nici la legume nu putem renunţa, mai ales că începe sezonul lor şi sunt bune, sănătoase. Nu ştiu dacă sunt scumpe sau nu, pentru că unii vânzători chiar muncesc pentru ele şi cred că merită un preţ bun“, a adăugat Ana.

Au apărut cartofii noi

În Piaţa 1 Mai puteţi cumpăra cartofii la 1,5 lei/kg, iar dacă îi preferaţi pe cei noi trebuie să scoateţi din buzunar până la 5 lei pentru un kilogram. Roşiile sunt printre cele mai scumpe legume, costă între 5 şi 7 lei, iar pentru un kilogram de castraveţi plătiţi aproximativ 4 lei. Ceapa verde o găsiţi la un leu, salata tot la un leu, iar o legătură de mărar, pătrunjel sau leuştean la 50 de bani. Un kilogram de mere poate fi achiziţionat cu preţuri cuprinse între 2 şi 5 lei kilogramul, iar un kilogram de căpşuni costă în jur de 9 lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite