Tăranii sunt obligaţi să-şi ţină păsările în curte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

gospodăriei se consideră că nu au stăpân, se confiscă şi se eutanasiază, fără a se acorda despăgubiri", spune legea. Decizia a fost luată în şedinta de guvern de ieri şi ordonanţa de

gospodăriei se consideră că nu au stăpân, se confiscă şi se eutanasiază, fără a se acorda despăgubiri", spune legea. Decizia a fost luată în şedinta de guvern de ieri şi ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare imediat. De asemenea, membrii comandamentelor antiepizootice locale şi judeţene care nu respectă deciziile comandamentului central vor fi pasibili de închisoare de la şase luni la un an. Autorităţile locale sunt obligate prin lege să facă publică apariţia unui focar de gripă aviară, primarul localităţii trebuie să comunice fiecărui proprietar de animale măsurile impuse de comandamentul local şi să încheie un proces-verbal de luare la cunostinţă cu acesta. Deţinătorii de păsări sunt obligaţi să declare la primării numărul păsărilor existente în gospodărie şi să menţină toate păsările în adăposturi, spaţii bine delimitate, în care să nu vină în contact nici cu dejecţiile păsărilor sălbatice, nici cu păsările din alte gospodării.

Gripa a făcut un milion de victime printre păsări
Ultimul bilanţ arată că sunt 123 de focare de gripă aviară. Până acum au fost eutanasiate 977.000 de păsări şi au mai fost introduşi pui-santinelă în focarele din Vrancea şi Sibiu. Controalele inspectorilor ANSV s-au soldat cu închiderea unei ferme şi suspendarea activităţii în alte cinci. 28 de persoane sunt cercetate penal. O treime dintre agenţii economici controlaţi de Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor în ultimele două săptămâni au fost sancţionaţi. Ministerul Agriculturii va începe un amplu program de instruire a fermierilor vizavi de recentele schimbări legislative, care reglementează activitatea fermelor avicole, privind atât măsurile de biosecuritate, cât şi sancţiunile asociate nerespectării acestora. "Fermierii trebuie să afle cât de repede li se pot închide afacerile", a declarat Oana Marinescu, purtătoarea de cuvânt a guvernului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite