Tara de sinistrati

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploile abundente cazute in ultimele patru zile au provocat inundatii in 13 judete din sudul tarii. in Arad, Arges, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Constanta, Calarasi, Dolj, Gorj, Giurgiu,

Ploile abundente cazute in ultimele patru zile au provocat inundatii in 13 judete din sudul tarii. in Arad, Arges, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Constanta, Calarasi, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara si Valcea sute de case au fost distruse de ape. Cele mai afectate judete sunt, in schimb, Olt si Teleorman, unde ploile, revarsarea unor paraie locale si deversarea a cinci baraje mici au provocat pagube insemnate. Premierul Calin Popescu Tariceanu a organizat, ieri, o videoconferinta de urgenta cu prefectii din judetele afectate de inundatii. in judetul Olt, comuna Icoana a ramas izolata ca urmare a prabusirii podului ce facea legatura cu drumul judetean. Ieri, la pranz, 1.300 de case erau afectate de ape, dintre care 60 erau distruse complet. in noaptea de duminica spre luni, in judet, cantitatile de precipitatii au atins chiar si 50 de litri pe metrul patrat. In Olt, viitura a facut patru victime, un copil fiind dat disparut, iar 500 de persoane din mai multe sate au fost evacuate. Prefectul judetului Teleorman, Ioan Izina, a declarat ca viitura a afectat 12 baraje de pamant, 33 de localitati au fost inundate, iar peste 1.600 de persoane au fost evacuate. in total, 2.310 case au fost inundate. Pe drumul european 70 Bucuresti-Alexandria-Draganesti Vlasca, circulatia a fost intrerupta, iar 40 de localitati au ramas fara curent electric. in Teleorman, lucrarile hidrotehnice au fost proiectate sa reziste la un debit de 600 de metri cubi pe secunda, dar viitura a fost de 800 metri cubi. in comunele Tiganesti si Bragadiru, apele au depasit cotele de inundatie. in judetul Arges, in localitatile Lunca Corbului, Stolnici, Mirosi, Raca, Barla, Caldararu, Harsesti si Popesti au fost afectate cateva sute de case si mii de hectare de terenuri agricole. Pana acum, nu exista localitatI izolate sau persoane evacuate. in judetul Giurgiu, apele au afectat localitatile Giurgiu, Hotarele, Izvoarele, Ghimpati, Varasti, Rasuceni si Letca Noua. in judetul Constanta, revarsarea raurilor Topolog-Casimcea, Cartal si Ramnic si avarierea digului de aparare din Saraiu au provocat pagube in localitatile Saraiu, Stejaru, Pantelimon, Runcu, Cheia, Baltagesti, Crucea si Horia. in judetul Dolj, in ultimele 48 de ore, cantitatile de precipitatii au atins si 100 de litri pe metrul patrat. "Cu mare regret anuntam ca viitura va ajunge in Olt", a spus prefectul de Dolj, Nicoale Giugea. Situatia este mai grava in acest judet, pentru ca apa a intrat si in subsolurile fostelor CAP, unde erau depozitate pesticide. Acestea au fost luate de apa si exista pericolul ca substantele chimice sa ajunga in panza freatica si in fantani. Toti prefectii au cerut premierului suplimentarea bugetului local pentru a face fata necesitatilor.
Ajutoare de urgenta pentru Olt si Teleorman
Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenta pentru judetele cele mai afectate de inundatiile din zilele de 2 si 3 iulie. Astfel, s-a dispus scoaterea din depozitele Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si trimiterea catre Teleorman si Olt a 34,8 tone de conserve de carne, a 23,2 tone de pate de ficat, a 11,6 tone de zahar si a 11,6 tone de ulei. Totodata, vor fi trimise in zona 20.000 de paini si 20.000 de sticle cu apa.
Concesionarile, luate la puricat
Premierul Calin Popescu Tariceanu va propune anularea contractelor de concesiune a instalatiilor de protectie impotriva inundatiilor, in cazul in care beneficiarii au schimbat destinatia initiala a lucrarilor, fara a avea acest drept sau fara a respecta obligatiile contractuale. El a cerut, de asemenea, analizarea legislatiei privind concesionarea amenajarilor nepermanente si a celor piscicole. Aceste lucrari trebuiau ca, in cazul inundatiilor, sa preia o parte din debitele in exces. "Ceea ce am constatat este ca evacuarile de ape mari nu functioneaza si rolul lor de prevenire a inundatiilor nu a putut sa fie indeplinit", a spus Tariceanu.
Manual de administrare a inundatiilor
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a propus la videoconferinta cu prefectii elaborarea unui manual pentru situatii de urgenta. Acesta ar urma sa fie ca o Biblie pentru autoritati si ar trebui sa contina masurile pe care acestea ar urma sa le ia in cazul in care se produc dezastre naturale. Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, a declarat ca manualul ar fi util pentru ca planurile de aparare nu sunt respectate de cei responsabili.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite