Ţara politicienilor scăpaţi în recreaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul anului, preşedintele Băsescu îl asigura pe redactorul Agenţiei France Presse că "România va fi o surpriză plăcută pentru Uniunea Europeană". Aproape sigur, şeful statului se

La începutul anului, preşedintele Băsescu îl asigura pe redactorul Agenţiei France Presse că "România va fi o surpriză plăcută pentru Uniunea Europeană". Aproape sigur, şeful statului se gândea la potenţialul de creativitate, de muncă şi de adaptabilitate al românilor. Iată însă că surprizele pe care liderii României le oferă, până una-alta, Europei nu sunt deloc dintre cele mai plăcute.

Să luăm lucrurile pe rând. Propunerea lui Varujan Vosganian pentru postul de comisar european a produs consternare la Bruxelles. Pe de o parte, pentru că, înaintând candidatura unei persoane onorabile şi capabile, dar fără experienţa cerută de un asemenea post, România nu a dovedit o înţelegere a felului în care se face politica la Bruxelles. Pe de altă parte, fiindcă scandalul declanşat la Bucureşti - cu un fost securist scos la lumină şi cu acuzaţii nedovedite de colaboraţionism - a sunat cât se poate de rău . "Cazul Vosganian" s-a dovedit un trist exerciţiu de export al bâlciului politic dâmboviţean. A fost o gafă comparabilă cu aceea a fostului ministru al apărării, Teodor Atanasiu care, într-o bună dimineaţă, a propus retragerea trupelor din Irak.

Aveau să urmeze şi altele. "Revelionul Integrării", de exemplu, desfăşurat în două locaţii diferite din cauza războiului dintre cele două palate. Oaspeţii europeni, veniţi să marcheze fericitul eveniment, au părăsit jenaţi capitala României, întrebându-se, probabil, ce fel de oameni sunt aceia pe care tocmai îi primiseră în clubul lor.

Iată că, ieri, România a mai comis una! Ambasadorul ţării noastre la Roma a semnat, alături de ambasadorii Marii Britanii, Canadei, Olandei, Australiei şi Americii, o scrisoare deschisă, în care cere Italiei să-şi menţină prezenţa militară în Afganistan. Gestul a produs uimirea liderilor italieni, care nu îşi explică de ce au ales cei şase ambasadori să facă apel la cetăţenii ţării, înainte de a se adresa guvernului ei, aşa cum cer uzanţele diplomatice. Şi vorbim despre Italia, unul dintre marii noştri parteneri economici, alături de care ne-am putea atinge multe interese în negocierile dure care se poartă la Bruxelles!

Din păcate, în loc ca politica noastră să devină mai predictibilă şi în loc ca aderarea să aducă un plus de stabilitate internă, liderii României, dimpotrivă, îşi ridică tot mai des poalele-n cap.

Parcă ar fi nişte copii de şcoală care s-au abţinut de la nebunii cât timp au simţit că învăţătoarea stă cu ochii pe ei. Iar când s-a sunat de recreaţie, au tăbărât cu toţii în cur te, luându-se la trântă şi făcând o gălăgie teribilă!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite