"Ţăndăreiul a înflorit din furat şi cerşit în Anglia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicaţia britanică "Sunday Telegraph" atacă din nou România "Orăşel sărăcăcios pierdut printre sate la jumătatea drumului dintre Bucureşti şi litoralul Mării Negre" care, la mai

Publicaţia britanică "Sunday Telegraph" atacă din nou România

"Orăşel sărăcăcios pierdut printre sate la jumătatea drumului dintre Bucureşti şi litoralul Mării Negre" care, la mai puţin de un an de la aderare, începe să se îmbogăţească "pe cheltuiala Marii Britanii", îşi începe reportajul săptămânalul britanic, preluat de agenţia de presă NewsIn.

În "sprijinul" afirmaţiilor sale, publicaţia engleză îl citează pe şeful poliţiei din Ţăndărei şi pe câţiva localnici de etnie rromă care nu şi-au dezvăluit întreaga identitate.

Maşini de teren luxoase ocolesc porcii şi căruţele cu cai pe străzile încă neasfaltate ale Ţăndăreiului, în timp ce vile opulente încep să răsară printre casele ţărăneşti dărăpănate, scrie "Sunday Telegraph", care publică şi o fotografie în care se văd câţiva rromi, câteva case sărăcăcioase şi porci mergând pe un drum neasfaltat din fundal.

Transformările vin, susţine publicaţia britanică, la doar un de la aderarea României la Uniunea Europeană, eveniment care le-a schimbat complet soarta celor aproape 14.000 de locuitori. Dar norocul Ţăndăreiului a fost construit pe cheltuiala britanicilor, mai susţine "Sunday Telegraph".

Potrivit publicaţiei, mulţi români s-au mutat în Europa de Vest, zeci de mii în Marea Britanie şi acum trimit bani înapoi acasă. Îngrijorător de mulţi din aceşti bani provin, conform aceleaşi publicaţii, din activităţi penale în Marea Britanie şi alte ţări membre ale UE.

Şeful poliţiei oraşului, argumentul forte al publicaţiei

Săptămânalul britanic îl citează în sprijinul afirmaţiilor sale pe şeful Poliţiei din Ţăndărei, Stan Bîtlan, care ar fi spus că exodul locuitorilor de după aderare a dus la scăderea infracţionalităţii din oraş: "Numărul infracţiunilor a scăzut în ultima vreme, mai ales al furturilor şi jafurilor.

Dar asta nu înseamnă numai că toţi infractorii au plecat, înseamnă şi că economia creşte şi oamenii nu mai sunt nevoiţi să fure", spune şeful poliţiei din Ţăndărei. Bîtlan ar fi recunoscut, pentru publicaţia britanică, că cei care s-au mutat în Marea Britanie şi-au câştigat banii în trei feluri: "Furând, cerşind sau din ajutoare sociale. Trimit banii acasă, ca şi ceilalţi imigranţi, ca să-şi ridice case noi, să-şi ia maşini scumpe şi alte lucruri".

"Majoritatea celor din părţile locuite de rromi ale oraşului Ţăndărei spun că au rude în Marea Britanie. Treningurile, bijuteriile şi câte un dinte de aur sunt nelipsite. Te întâmpină prietenos, iar apoi unii dintre ei recunosc că fură şi trăiesc din ajutoare sociale", îşi continuă articolul "Sunday Telegraph".

Publicaţia îl aduce drept exemplu pe Stan C., în vârstă de 43 de ani, care a locuit la Londra şase ani, dar a fost deportat recent pentru că a fost prins muncind la negru. "Aici suntem ţigani, nu oameni. Dar în Anglia, toată lumea se poartă frumos cu noi, chiar şi autorităţile, iar munca este plătită bine", ar fi declarat acesta.

Fiul lui, Aron, de 19 ani, venit în concediu, stă la Manchester. S-a mutat acolo de la Londra, pentru că nu-şi permitea chiria. Are un Renault Laguna şi spune că se întreţine vânzând Big Issue, un ziar vândut de oamenii fără adăpost. "E uşor să faci bani în Anglia. Aici, noi, ţiganii, n-am simţit că am intrat în UE. Poate autorităţile primesc ceva bani şi subvenţii, dar aici, în cartierul nostru, nu este apă, căldură, nu este nimic", ar fi declarat acesta publicaţiei britanice.

Un alt bărbat care apare în articolul din presa engleză fără a-şi da numele şi refuzând să se lase fotografiat, ar fi recunoscut pentru "The Sunday Telegraph": "Bineînţeles că, dacă nu putem vinde ziare, nu avem de ales decât să furăm portofele grase. Uneori trebuie să furi dacă nu ai de muncă".

Primarul din Ţăndărei neagă acuzaţiile

Primarul oraşului Ţăndărei, Vasile Sava, neagă că urbea pe care o conduce a devenit un exportator de infracţionalitate în ţări ca Marea Britanie.

"Nu exportăm sub nicio formă infractori. Mulţi muncitori calificaţi din toate meseriile au plecat să muncească în străinătate şi trimit bani acasă. Dacă printre ei sunt şi câţiva infractori, asta nu înseamnă că îi putem considera pe toţi infractori", consideră edilul.

Primarul recunoaşte că mulţi dintre infractori provin din numeroasa minoritate de rromi, dar susţine că măsurile de integrare socială a acestora luate de primărie sunt pe cale să rezolve problema.

Şi Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) respinge "categoric" acuzaţiile într-un comunicat remis Mediafax.

Porţile Marii Britanii ar putea rămâne închise pentru români şi bulgari

Săptămânalul britanic "The Observer" dezvăluie că Ministerul britanic de Interne va recomanda, la sfârşitul anului, menţinerea actualelor restricţii pentru imigranţii din România şi Bulgaria.

"The Observer" adaugă, în acelaşi timp, că Ministerul de Externe englez susţine, dimpotrivă, ridicarea restricţiilor, cu argumentul că românii care ar dori să vină în Marea Britanie nu sunt prea numeroşi, iar unii vor veni oricum, dar în mod ilegal, opinie împărtăşită şi de mulţi experţi în migraţia internaţională.

Totuşi, potrivit "The Observer", Ministerul de Interne ar putea avea câştig de cauză, după ce şefii poliţiei au semnalat creşterea numărului de delicte comise de imigranţii est-europeni.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite