Tânăr fermier cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele cu vârste de până la 40 de ani pot primi sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeană pentru înfiinţarea de exploataţii agricole. Fondurile europene pe care tinerii fermieri le pot accesa ajung până la 25.000 de euro pe proiect. O nouă sesiune de depunere se deschide la 1 noiembrie 2011.

Tinerii care vor să-şi deschidă o fermă agricolă pot beneficia de sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeană în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală şi Pescuit, măsura 112 - „Instalarea tinerilor fermieri". Alocarea totală pentru această măsură este de 337 de milioane de euro (2007-2013), iar pentru sesiunea de depunere a proiectelor care începe la 1 noiembrie s-au scos la bătaie 50 de milioane de euro. Atenţie, sesiunea de depunere se încheie la sfârşitul lunii noiembrie.

Condiţii pentru solicitanţi

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul de la Uniunea Europeană sunt fermierii cu vârste de până la 40 de ani, neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare. Aceştia pot fi persoane fizice sau juridice, care practică în general activităţi agricole. Solicitantul trebuie să deţină o dimensiune economică cuprinsă între 6 şi 40 UDE (o unitate economică este de 1.200 de euro), să fie pe teritoriul ţării şi să fie înregistrată în Registrul unic de identificare - Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Registrul agricol.

Persoanele fizice care vor să aplice pentru această măsură trebuie să-şi ia angajamentul că, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind cererea de finanţare, se vor înregistra ca persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale. De asemenea, solicitantul sprijinului de la Uniunea Europeană trebuie să deţină sau să-şi ia angajamentul că va dobândi competenţe şi calificări profesionale în raport cu activitatea pe care o va desfăşura. În plus, el trebuie să prezinte un plan de afaceri pentru dezvoltarea activităţilor agricole din cadrul exploataţiei agricole. Solicitantul va trebui să urmeze în primii trei ani de la primirea sprijinului cursuri de formare profesională în domenii cum ar fi managementul exploataţiei agricole, contabilitatea fermei sau agricultură ecologică. Cursurile vor fi finanţate tot din fonduri europene. 

Un plan de afaceri detaliat

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 10.000 de euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiunea minimă de 6 UDE şi poate creşte cu 2.000 de euro/1 UDE, dar nu va depăşi această dimensiune. Pentru a putea contracta aceşti bani, solicitantul trebuie să întocmească un pla de afaceri foarte detaliat. Astfel, el trebuie să cuprindă investiţiile care se vor realiza, demonstrând că cel puţin 30% din sprijinul acordat va fi investit pentru realizarea alinierii la standardele europene, modernizarea şi dezvoltarea exploataţiei.

Planul de afaceri trebuie să includă descrierea situaţiei iniţiale a exploataţiei preluate, a etapelor şi a obiectivelor stabilite, elemente referitoare la mediu şi evaluarea principalelor riscuri. Tinerii fermieri beneficiază de o perioadă de graţie, de până la 36 de luni, calculată de la data instalării, pentru realizarea de investiţii în vederea alinierii exploataţiei la standardele comunitare.

Cum obţii punctaj maxim

Proiectul depus de tânărul fermier va trebui să respecte mai multe criterii de selecţie. Fiecărui criteriu îi este atribuit un anumit punctaj. De exemplu, dacă solicitantul are în proprietate exploataţia agricolă, el primeşte 30 de puncte. În acest caz, el trebuie să ataşeze la cererea de finanţare documente prin care să demonstreze că deţine în proprietate întreaga fermă. Cel care deţine o fermă de semi-subzistenţă va mai primi alte 20 de puncte.Dacă exploataţia se află într-o zonă defavorizată, punctajul urcă cu încă 15. Asociaţiile sunt recompensate cu alte 20 de puncte, iar dacă solicitantul accesează măsura de agro-mediu, se acordă alte 15 puncte. 

Nu risca să pierzi finanţarea

În cadrul exploataţiilor apicole, tinerii fermieri nu pot să achiziţioneze familii de albine, roiuri la pachet, roiuri pe faguri şi mătci prin Programul Naţional Apicol 2011-2013. Dacă sunt accesate în paralel alte programe pentru achiziţii de familii de albine, solicitanţii sunt declaraţi neeligibili şi vor returna sprijinul acordat. De asemenea, tinerii fermieri vor fi obligaţi să restituie întreaga sumă primită dacă îşi încetează activitatea agricolă mai devreme de trei ani de la data depunerii solicitării de plată pentru cea de-a doua şansă.

337 Milioane de euro este alocarea financiară pentru „Instalarea tinerilor fermieri" în intervalul 2007-2013.

Beneficiari neeligibili

- Finanţarea în cadrul măsurii „Instalarea tinerilor fermieri" este restricţionată pentru următoarele categorii de beneficiari:
- beneficiarii înregistraţi în lista APDRP a debitorilor pentru Programul SAPARD şi pentru FEADR, până la achitarea integrală a datoriei, inclusiv a majorărilor de întârziere;
- beneficiarii care au contracte de finanţare reziliate pentru FEADR, din iniţiativa APDRP, din cauza nerespectării clauzelor contractuale şi rezilierea are o vechime mai mică de un an;
- beneficiarii, precum şi soţii/soţiile acestora care au aplicat şi au obţinut sprijin pe măsura 141 „Sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite