Tânăr maghiar agresat de extremişti la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi suspecţi au fost arestaţi de poliţie, iar victima riscă să fie amendată Comemorarea a 160 de ani de la Revoluţia de 1848 şi manifestările ce marchează Ziua Maghiarilor de

Doi suspecţi au fost arestaţi de poliţie, iar victima riscă să fie amendată

Comemorarea a 160 de ani de la Revoluţia de 1848 şi manifestările ce marchează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni nu au trecut neobservate la Cluj. Un tânăr de 17 ani, care flutura steagul Ungariei, a fost agresat de alte cinci persoane chiar în apropierea unei secţii de poliţie. Incidentul s-a lăsat cu arestări.

Un elev de 17 ani a fost bătut sâmbătă, în faţa unei secţii de poliţie din Cluj. Leszai Lehel (foto) se deplasa cu un steag cu însemnele Ungariei, pe Bdul 21 Decembrie, din zona centrală a oraşului. Tânărul se îndrepta spre locul de întâlnire, de la Liceul "Samuel Brassai", de unde trebuia să plece la manifesarea dedicată comemorării revoluţiei maghiare. El a fost agresat de cinci tineri care l-au lovit cu pumnii şi picioarele, după care au fugit cu steagul său.

Acuzaţii către primărie

Doi suspecţi ai agresiunii au fost reţinuţi de poliţişti. Ieri, aceştia au fost prezentaţi judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă. Judecătorii au respins această propunere. Prefectul Călin Platon şi-a exprimat regretul pentru incident, chiar în prezenţa participanţilor la manifestarea de comemorare a revoluţiei maghiare, de lângă Cimitirul Central.

Liderul UDMR Laszlo Attila a fost mai tranşant, condamnând gestul primarului Emil Boc, de a autoriza mitingul Noii Drepte, în aceeaşi zi. Raimonda Boian, purtătorul de cuvânt al primăriei, a replicat că nu existau motive ca municipalitatea să respingă autorizarea manifestaţiei.

Ionuţ Ţene, preşedintele Fundaţiei Sarmizegetusa, i-a cerut şefului Jandarmeriei Cluj, generalului Ioan Litan, amendarea victimei agresiunii pentru afişarea pe stradă a steagului Ungariei. "Avea un steag interzis prin Legea însemnelor naţionale.

Prin atitudinea sa i-a incitat pe băieţi la agresiune. Probabil aceştia sunt membri ai galeriei Universitatea, care nu au nicio legătură cu Noua Dreaptă", ne-a declarat Ţene. Acesta ne-a mai spus că propunerea de arestare a celor doi este puerilă şi exagerată, având în vedere că steagul furat de aceştia este oricum ilegal.

Patru mitinguri la Cluj

Mai multe manifestări au avut loc sâmbătă, la Cluj. O acţiune a fost desfăşurată la fostul hotel Biassini, unde liderii UDMR au depus coroane la plăcuţa dedicată lui Petofi Sandor. La aceeaşi oră, membrii Fundaţiei Protecţiei Sociale au făcut referiri la Revoluţia de la 1848, în Piaţa "Avram Iancu".

La ora 11, peste 100 de tineri, membri ai Noii Drepte şi ai Fundaţiei Sarmizegetusa, au proferat lozinci antimaghiare la statuia lui Mihai Viteazul, iar seara, tinerii maghiari au desfăşurat un program artistic în faţa casei unde se presupune că s-a născut regele Ungariei, Matei Corvin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite