Tăcerea suspectă a lui Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a stârnit o furtună, declarând că vrea să taie indemnizaţiile luptătorilor cu merite deosebite în Revoluţie, Emil Boc nu mai pare dispus să-şi asume o asemenea decizie. Premierul nu are timp să vorbească despre o afacere care păgubeşte statul cu o sută de milioane de euro anual.

La 14 iulie 2011, premierul Emil Boc a declarat la postul de televiziune B1 TV: „Plata indemnizaţiilor se mai justifică doar pentru răniţi şi pentru urmaşii eroilor martiri. Avem în analiză un asemenea demers. Este o temă grea şi sensibilă, dar dacă vrem să fim corecţi cu bugetul ţării şi cu românii, cred că ar trebui să facem asta. 20 de ani sunt suficienţi şi cred că ar trebui să intrăm în rândul lumii".

Imediat, ziarul „Adevărul" a salutat iniţiativa premierului şi a demarat un serial de articole în care a prezentat marile nereguli comise din 1989 şi până astăzi de George Costin, secretarul de stat al revoluţionarilor.  Realizatorii emisiunii „Evenimentul zilei", de la B1 TV, au preluat informaţii din articole şi au organizat dezbateri pe tema revoluţionarilor.

Ponta e cu Boc

La 25 iulie 2011, revoluţionarii de sub aripa lui George Costin s-au adunat la sala Dalles, din Bucureşti, pentru o şedinţă. Au hotărât ca fiecare revoluţionar să facă plângere penală împotriva ziariştilor de la B1 TV şi „Adevărul". Unii dintre revoluţionari au luat cuvântul: „Dacă ni se iau drepturile, ieşim în stradă şi le rupem gâtul" sau „Dacă nu le convine că suntem revoluţionari, poate le convine să fim haiduci, să luăm de la bogaţi şi să dăm la săraci. Săracii suntem noi!".

Revoluţionarii simt că nu mai au susţinere politică. La nivel declarativ, nici puterea şi nici opoziţia nu-i mai ţin în braţe. Victor Ponta, preşedintele PSD, a comentat: „Salut iniţiativa domnului Boc, dar mi-e teamă că nu o va pune în practică, pentru că secretarul de stat al revoluţionarilor este domnul Costin, de la PDL, numit politic".

Un premier mult prea ocupat

La 26 iulie 2011, „Adevărul" i-a solicitat premierului Emil Boc un interviu pe tema revoluţionarilor, în contextul în care acesta nu a mai avut nicio intervenţie pe acest subiect de două săptămâni. Trei zile mai târziu, Boc a răspuns prin purtătorul său de cuvânt că nu are timp să acorde vreun interviu în perioada următoare. Cu toate astea, el va fi prezent astă-seară la o emisiune în direct difuzată de TVR 1.

"Dacă ni se iau drepturile, ieşim în stradă şi le rupem gâtul."
Dumitru Alexa
revoluţionar

De ce e necesară demiterea lui Costin

George Costin, şeful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), se opune ideii premierului Boc, aceea de a tăia indemnizaţiile pentru luptătorii cu merite deosebite. Costin dezinformează premierul şi opinia publică în ceea ce priveşte efortul financiar al statului pentru revoluţionari. El vorbeşte de sume derizorii, când, în realitate, statul alocă, din 2004 şi până în prezent, în jur de 100 de milioane de euro anual pentru plata revoluţionarilor.

George Costin şi-a obţinut diploma de licenţă în mod fraudulos. El i-a propus un troc falsificatorului de acte Silviu Dobronăuţeanu (în prezent - cercetat penal): o diplomă de licenţă contra unui certificat de revoluţionar.

Înainte de Revoluţie, Costin a fost membru PCR şi şef de stat major la Gărzile Patriotice de la IMGB. După Revoluţie a sărit din barcă în barcă pentru a rămâne alături de cei care au avut puterea. A fost membru FSN, PD şi PSD, iar acum este membru PDL. Este absurd ca un om cu un astfel de trecut să reprezinte revoluţionarii din toată ţara.

George Costin, un veritabil traseist politic   Foto: Cristian Delcea

image

În 1996, Costin a creat un act care a ajutat 2.337 de oameni să ia certificate de revoluţionar. Documentul, care la prima vedere părea semnat de către directorul IMGB, nominaliza 2.337 de persoane care ar fi participat la Revoluţie în jurul platformei IMGB. Costin a recunoscut că, de fapt, iscălitura de pe document îi aparţine şi că a semnat în locul directorului. Astfel, România s-a „pricopsit" cu încă 2.337 de revoluţionari pe care să-i stipendieze.

Prin asociaţia sa, Costin a pus mâna pe aproximativ şapte milioane de euro, bani veniţi de la bugetul de stat via conturile revoluţionarilor din Asociaţia „Metrou". Impostorii care şi-au luat certificatul de revoluţionar cu ajutorul asociaţiei lui Costin s-au învoit să cedeze un anumit procent din indemnizaţiile primite retroactiv, din 2004 şi până în prezent. Astfel, indivizi care n-au făcut nimic la Revoluţie s-au ales cu o soldă de 2.000 de lei, lunar, pe viaţă, iar Costin a garantat pentru nişte impostori în schimbul unor sume uriaşe: 19.000 de lei (190 de milioane de lei vechi) de persoană.

Deşi nu s-au remarcat cu nimic la Revoluţie, soţia şi fratele lui Costin se bucură de beneficiile titlului de revoluţionar.

În 2001, Costin era subsecretar de stat pentru problemele revoluţionarilor. El a îngropat fraudele din cazul traficului de maşini. Revoluţionarii şi-au vândut dreptul de a fi scutiţi de taxe vamale pentru maşini aduse din Occident. Unii nici n-au mai apucat să-şi vândă drepturile pentru că pe numele lor au fost falsificate procuri prin care împuterniceau diverse persoane să aducă maşini în ţară. 

112 milioane de euro cheltuieşte statul, anul acesta, cu indemnizaţiile revoluţionarilor

Afacerile unui secretar de stat

Oficial, Costin nu are nicio altă sursă de venit în afară de salariul de la Guvern şi de indemnizaţiile de revoluţionari, pentru el şi soţia sa. În ultimii doi ani, soţii Costin au încasat în total indemnizaţii de aproape 40.000 de euro. Pe baza certificatului, Costin a obţinut un hectar de teren în Prahova.

În afară de veniturile declarate, Costin mai este asociat la firmele SC Atlantic MC&CG SRL (alături de revoluţionarul Constantin Manolache) şi la SC Perfect Eco Turism SRL. Prima firmă are ca activitate comerţul cu amănuntul, iar cea de-a doua - cultivarea cerealelor.

Costin a fost asociat la firma de taximetre SC Taxi Real SRL, alături de revoluţionarul Marin Morar. Costin s-a retras şi i-a cedat partea sa de acţiuni (50%) fiului său, George Ştefan Costin. Anul acesta, acţionariatul firmei SC Taxi Real SRL a fost completat cu Anca Marina Lazăr (5% din acţiuni). Aceasta este şi ea revoluţionară. Partea bizară legată de Anca Marina Lazăr este că nu a figurat până în 2010 în niciun Monitor Oficial cu revoluţionari, ceea ce înseamnă că şi-a obţinut certificatul de câţiva ani, fapt ilegal în condiţiile în care în ultimii ani s-au preschimbat certificatele obţinute pe baza vechii legi a recunoştinţei (42/1990), dar nu s-au emis altele noi.

Despre puterea financiară a „revoluţionarului" Costin a vorbit Puiu Fesan, fost şef al SSPR, la o emisiune de la postul N24: „Costin a venit la mine în audienţă la 26 iulie 2007 şi a vrut să-i dau o procură ca să poată cumpăra spaţiul de pe strada Ghiocei, numărul 20, unde e sediul Asociaţiei «Metrou», ca să-şi  construiască un hotel acolo. Nu am acceptat". Ca o coincidenţă, în perioada în care aduna milioane de euro de la revoluţionari, Costin demara afaceri importante cu taxiuri şi se gândea să construiască un hotel în centrul Bucureştiului. Este limpede că nu ar fi avut asemenea iniţiative cu banii strânşi din salariul de la IMGB (unde a lucrat până în 1999) şi din leafa de bugetar în Guvern (unde a activat între 2001 şi 2003 în funcţia de subsecretar de stat al revoluţionarilor).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite