Taberele din BOR se iau la bătaie cu dosarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse din interiorul Sf. Sinod al BOR au declarat pentru Adevărul că în luna octombrie se va desfăşura o întrunire specială dedicată deconspirării dosarelor ierarhilor. Propunerea făcută de

Surse din interiorul Sf. Sinod al BOR au declarat pentru Adevărul că în luna octombrie se va desfăşura o întrunire specială dedicată deconspirării dosarelor ierarhilor. Propunerea făcută de mai mulţi ierarhi ai Bisericii este aceea a unei comisii speciale, alcătuită din reprezentanţi ai BOR, comisie care să cerceteze dosarele împreună cu CNSAS. Argumentul este acela că BOR nu ar avea încredere în obiectivitatea CNSAS. O primă problemă legată de această comisie este că, deocamdată, activitatea ei ar contravine Legii de funcţionare a CNSAS. În cazul în care va fi aprobată, problema imediată este aceea a transparenţei. Cât anume din ceea ce vor găsi reprezentanţii CNSAS şi ai BOR va fi dat publicităţii şi cât se va ascunde sub preş, precum s-a petrecut până azi? Pasul următor va fi că acei ierarhi care se dovedesc a fi făcut poliţie politică vor fi invitaţi să se retragă. Întrucât în BOR există, cum se ştie, două tabere una conservatoare şi alta cu deschidere ecumenică -, temerea este că dosariada ierarhilor va fi un prilej de plătit poliţe şi de a încerca slăbirea părţii adverse.
Aşa cum s-a-ntâmplat cu scoaterea Monei Muscă din PNL, unii ierarhi consideră că latura ecumenică ar putea suferi o grea lovitură prin eliminarea lui ÎPS Nicolae Corneanu, cu toate că acesta a recunoscut încă din 1990 colaborarea cu Securitatea. Pe de altă parte, există temerea ca această comisie să ascundă tocmai dosarele celor mai în vârstă, ale conservatorilor din BOR, în frunte cu cel al Patriarhului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite