"TVA-ul diferenţiat nu-i va ajuta pe oamenii sărmani"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsura reducerii TVA-ului la alimentele de bază propusă de Partidul Conservator şi aprobată de Senat generează opinii contrare: producătorii o salută, finanţiştii calculează minusurile la

Măsura reducerii TVA-ului la alimentele de bază propusă de Partidul Conservator şi aprobată de Senat generează opinii contrare: producătorii o salută, finanţiştii calculează minusurile la buget. Iniţiativa e luată în numele oamenilor sărmani, care vor mânca o pâine mai ieftină. Despre consecinţele practice, am stat de vorbă cu analistul economic Bogdan Baltazar:
- Cum apreciaţi măsura reducerii TVA la alimentele de bază?
- Nu sunt de acord cu ea, întrucât întotdeauna am susţinut că statul trebuie să fie neutru în ceea ce priveşte producţia unui produs sau altul. În plus, am convingerea aşa cum s-a-ntâmplat în trecut că populaţia va resimţi prea puţin acest lucru şi vor creşte numai profiturile producătorilor şi intermediarilor de produse alimentare. În afara faptului că le vor creşte profiturile, vor produce mai mult şi rentabilitatea va fi mai mare.
- Există alimente la care vor fi reduceri de preţ şi alimente la care să nu vedem o scădere?
- Cred că la majoritatea alimentelor nu va scădea preţul, fiindcă se vor invoca tot felul de motive: conjuncturi, sezonalitate, staţi puţin - că încă nu se regăseşte în preţ, dar o să se regăsească şamd. Am convingerea că o astfel de măsură, pe care o cred incorectă, nici măcar nu-i va ajuta pe cei care sunt meniţi să fie ajutaţi.
- Guvernul estima anterior un minus de venituri bugetare de 1% din PIB. Acum, pe această măsură, estimează un alt minus de 0,8% din PIB. Ceea ce face 1,8% din PIB.
- Da, este un volum important. Sigur că vor trebui găsite alte impozite care să compenseze deficitul. O gaură de aproape 2% din PIB e mare şi cred că, atunci când se va încerca pe ultimi metri să se găsească surse de compensare, iarăşi vom intra într-o serie întreagă de neconcordanţe. Or, una din atractivităţile unui sistem fiscal este uniformitatea lui.
- Consideraţi că se forţează mâna Finanţelor pentru majorarea unei taxe principale?
- Nu, nu cred. Dar sigur că poate fi o consecinţă.
- Aşteptăm raportul Comisiei Europene în mai. Măsura asta ar putea avea un efect în acest raport?
- Nu, datorită faptului că o anumită disciplină de TVA ni se poate aplica numai de la data integrării. Dar ar putea avea un efect negativ la oameni din cadrul Comisiei Europene care gândesc ca mine: fără o structură de taxe complicată, preferenţială, fără bizantinisme, fără posibilităţi de a încadra un produs într-o categorie sau alta. Sunt oameni cu vederi de economie de piaţă: să lăsăm piaţa să decidă, nu să stabilim noi că trebuie mâncat mai mult sau mai puţin sau că trebuie consumate umbrele sau nu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite