Statul are de recuperat trei miliarde euro din TVA pe tranzacţiile imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul are de recuperat trei miliarde euro din TVA pe tranzacţiile imobiliare
Statul are de recuperat trei miliarde euro din TVA pe tranzacţiile imobiliare

Statul are de recuperat trei miliarde de euro din taxa pe valoare adăugată (TVA) aplicată tranzacţiilor imobiliare dintre persoanele fizice derulate între 2006 şi 2008, dar posibilitatea de recuperare a acestei sume este limitată, a spus Iulia David Sobolevschi, partener în cadrul Nexia România, citată de NewsIn.

Citeşte şi:
Bănăţenii sunt codaşii României la construcţia de case

Toate tranzacţiile ce vizează derularea de afaceri imobiliare în perioada 2006 - 2008 au valorat 83 de miliarde de lei, respectiv 20 de miliarde de euro. Pentru această sumă TVA se ridică la aproape patru miliarde de euro. „Din această sumă, devin plătitori de TVA cei care au derulat tranzacţii de cel puţin 35.000 de euro cu construcţii noi şi terenuri intravilane, cu autorizaţie de construcţie, ceea ce reprezintă un TVA de recuperat de aproximativ 3 miliarde euro‟, spune Sobolevschi.

Însă, suma de recuperat nu include şi penalizările pentru înârzierile la plată, ce se ridică la 0,1% pe zi. Ea spune că „legea se aplică celor care au derulat tranzacţii cu caracter de continuitate, nu cele sporadice‟. Deja există o listă nominală ce conţine codurile numerice personale ale persoanelor fizice ce au fost implicate în astfel de tranzacţii. Şi nu sunt puţini. În perioada 2006- 2008, s-au derulat 85.000 de tranzacţii imobiliare, realizate de 8.000 de contribuabili.

Statul poate recupera doar o parte din bani

În plus, statul a stabilit cadrul legal pentru plata de TVA în cazul acestor tranzacţii încă din 2002, însă „s-a lăsat falsa impresie că nu se va aplica‟.

Pe de altă parte, Sobolevschi susţine că statul va putea recupera doar o parte din aceşti bani şi asta pentru că persoanele care au făcut astfel de afaceri au investit banii respectivi în terenuri. În această situaţie, proprietăţile valorează jumătate din preţul de achiziţie. „Statul va trece la executare silită şi se va trezi cu un portofoliu de locuinţe şi terenuri‟, consideră ea.
Persoanele fizice care vor fi obligate să plătească TVA pot deduce taxa de la stat pentru valoarea imobilelor sau terenurilor pe care le au pe stoc în prezent, dacă îşi transformă activitatea sub cadrul juridic al persoanelor juridice până când statul va face controlul tranzacţiilor.

În cazul în care contractul de vânzare-cumpărare conţine clauza privind posibilitatea ca în viitor tranzacţia să se supună cadrului legal de plată a TVA, cumpărătorul va fi cel obligat să plătească taxa.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite