Reducerea TVA la alimente se va discuta în şedinţa coaliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reducerea TVA la alimente se va discuta în şedinţa coaliţiei
Reducerea TVA la alimente se va discuta în şedinţa coaliţiei

Partidele aflate la guvernare vor discuta în şedinţa de luni despre diminuarea taxei pe valoare adăugată (TVA) la alimente, a anunţat, astăzi, Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii.

Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii, şi-a prezentat, astăzi, bilanţul activităţii din primele şase luni de guvernare. Una dintre nerealizările actualului ministru a fost faptul că nu a reuşit să reducă, până în prezent, TVA la alimente. „La şedinţa coaliţiei de luni vom discuta acest lucru. Nu ştiu care va fi reducerea. Au mai fost discuţii şi până acum. Unii vor TVA de 9%, iar eu am propus o taxă de 5%, faţă de 19% în prezent“, a declarat Ilie Sârbu.

Codul de bune practici, din nou la Parlament

O altă nerealizare a ministrului este faptul că nu a implementat până acum Codul de bune practici, al cărui scop ar fi fost încetarea disputelor dintre marile lanţuri de magazine şi producătorii alimentari. „Codul de bune practici sper să intre în sesiunea specială a Parlamentului. Au apărut, deja, discuţii şi la Parlamentul European despre abuzurile marilor magazine, pentru că şi alte state se confruntă cu aceeaşi problemă“, a punctat Sârbu.  

Accize mai mici pentru palincă

Oficialii Ministerului Agriculturii vor cere Parlamentului European micşorarea accizelor aplicate palincii. „Vom face o documentare foarte serioasă şi vo cere reducerea accizei pentru palincă. Este produs tradiţional şi vrem să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi schnapul austriac, grapa italiană sau uzo-ul grecesc“, a declarat ministrul de resort.

Fără subvenţii din 2010

Ilie Sârbu a anuţat că de anul viitor va fi oprită acordarea de subvenţii agricole pentru achiziţionarea de îngrăşăminte chimică. „Nu poate fi vorba de subvenţii pentru îngrăşăminte în anul 2010“, a punctat Sârbu. Acesta a adăugat că va purta discuţii la Bruxelles pentru obţinerea de ajutoare de stat pentru agricultură.

APIA a făcut plăţi de 503,6 milioane de euro

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) a plătit, de la începutul anului până la 30 iunie, plăţi de 503,6 milioane de euro, reprezentând 93,6% din suma de 538 de milioane de euro, alocată României pentru finanţarea shemelor de sprijin pe suprafaţă înc adrul campaniei SAPS 2008 din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), potrivit datelor Ministerului Agriculturii.  „La aceasta se adaugă şi plata unei sume de 268 de milioane de euro, reprezentând cofinanţare de la bugetul de stat“, a adăugat Sârbu.

Proiecte de cinci miliarde de euro la PNDR

Se pare că românii au înţeles importanţa absorbţiei fondurilor europene, având în vedere că până în prezent au fost depuse 13.340 de proiecte pentru fondurile derulate prin programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), în valoare de peste cinci miliarde de euro. Dintre acestea, au fost selectate pentru finanţare 3.109 de proiecte, care valorează 1,7 miliarde de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite