Pogea nu exclude majorarea TVA în viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pogea nu exclude majorarea TVA în viitor
Pogea nu exclude majorarea TVA în viitor

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, nu exclude o eventuală creştere a taxelor în viitor, înclusiv la TVA, pentru ca România să se poată încadra în ţintele de deficit bugetar convenite cu organismele internaţionale. În prezent TVA-ul este de 19%.

"Nu exclud majorarea TVA. Pentru viitor trebuie să discutăm despre reformarea veniturilor, cota unică, impozitul pe profit şi impozitul pe profit, şi de necesitatea ca dezvoltarea economiei acestei ţări să se facă pe baza veniturilor din economie cu încadrarea în deficite. Dacă va trebui să o aplicăm (creşterea TVA, n.r.), vom vorbi cu experţii", a declarat Pogea. Ministrul de Finanţe a răspuns în acest fel la întrebarea legată de intenţiei Guvernului de a majora taxei pe valoarea adăugată (TVA).

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, la Realitatea TV, că România are are una dintre cele mai mici ponderi a venituri publice în produsul intern brut, de 31-32%, cu circa 7% din PIB sub media Uniunii Europene.

"Ne vom gândi la o mai bună colectare, vor face parte dintr-un pachet de reformă", a mai spus Pogea.

Anterior Pogea a precizat că Executivul poate avea în vedere "o reformă a veniturilor". El a sugerat că în acest caz TVA ar putea fi majorată, iar nivelul cotei unice va fi menţinut.

"Putem avea în vedere inclusiv o reformă a veniturilor, pentru că face parte din pachetul de reformă. România astăzi are cel mai scăzut nivel al veniturilor publice din PIB, aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru, care ajung în jur de 40%. Va trebui să facem această consolidare fiscală, iar dacă va trebui să luăm una dintre măsuri, vom păstra în continuare cota unică (...) şi, dacă este posibil ca (la n.r.) una dintre taxe, în special TVA, să ne rezulte că avem un deficit, o vom prezenta public", a declarat Pogea, întrebat dacă are în vedere majorarea TVA.

Întrebat dacă în construcţia bugetară pe anul 2010 ar putea fi introdus un nivel majorat al TVA, ministrul a spus că rămâne de văzut dacă nivelul deficitului bugetar stabilit poate fi susţinut de actualele venituri bugetare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite