TIMIŞOARA: VIDEO Teatrul salvează o sinagogă veche de 120 de ani (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că nu are bani de renovare şi sinagoga se ruinează în fiecare zi, comunitatea evreilor din capitala Banatului a cedat Teatrului Naţional  lăcaşul de cult pentru o perioadă de 35 de ani.

În Timişoara mai sunt 700 de evrei, care merg să se roage în sinagoga din cartierul Iozefin, singura din oraş care mai este funcţională.


Sinagoga din Fabric, inaugurată în anul 1889, a fost funcţională până în 1985


În urmă cu 120 de ani, în cartierul timişorean Fabric era clădită o nouă sinagogă. Construcţia a fost supravegheată de faimosul arhitect maghiar Leopold Baumhorn, proiectant a peste 20 de alte sinagogi de-a lungul întregului Imperiu Austro-Ungar. Sinagoga se învecina pe atunci cu un braţ mai vechi al râului Bega şi era a doua dintre cele trei sinagogi care există în prezent în Timişoara. Din cauza numărului din ce în ce mai scăzut de evrei, lăcaşul a fost însă închis în urmă cu 24 de ani.

A mai rămas unul din 18

În anii `50 în Timişoara erau aproape 13.000 de evrei. În prezent în capitala Banatului locuiesc puţin peste 700. Singurele servicii religioase se mai ţin, astăzi, într-o altă sinagogă, cea din Iozefin. În aceste condiţii evreii din Timişoara au decis să cedeze Teatrului Naţional clădirea pentru 35 de ani, pentru a o transforma în sală de spectacole. Contractul conţine mai multe condiţii. Reprezentanţii teatrului trebuie să renoveze clădirea în cinci ani, să nu prezinte piese care să îi lezeze pe evrei şi nici producţii obscene sau împotriva demnităţii umane.

Vandalizată de mai multe ori

„Sinagoga din Fabric a fost închisă în urmă cu 24 de ani. În tot acest timp a fost vandalizată de cinci sau şase ori, s-a furat absolut tot, lampadare, diverse obiecte sculptate, lucrate manual”, a declarat Paul Costin, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Timişoara. În prezent, reprezentanţii Teatrului Naţional fac un studiu de fezabilitate, pentru a afla cu exactitate de câţi bani au nevoie ca să reabiliteze clădirea.

Istoria sinagogilor timişorene

Prima sinagogă timişorenă, cea din cartierul Cetate, a fost inaugurată în anul 1863 şi reinaugurată nouă ani mai târziu chiar de către Franz Joseph I, împăratul Imperiului Austro-Ungar. Construcţia sinagogii din Fabric s-a încheiat în 1889. A urmat sinagoga din Iozefin, inaugurată în 1908, singura utilizabilă la această oră în Timişoara. În 2001, evreii au cedat şi sinagoga din cartierul Cetate, de data aceasta Societăţii Filarmonica, pentru 50 de ani.

Concert la Sinagoga Cetate din Timişoara:

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite