TIMIŞOARA: Studenţii basarabeni din Banat au ieşit în stradă (UPDATE: 21.20)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi tineri basarabeni s-au strâns în această seară, de la ora 19.00, pentru un marş de protest. La Chişinău, autorităţile comuniste au interzis accesul fotoreporterului Adevărul, care a fost reţinut mai multe ore pe aeroport.

UPDATE, ORA 21:20

Cu toate că au trecut zeci de minute de când ar fi trebuit să se încheie marşul de protest, la ora 21.20, în centrul Timişoarei încă se mai află o parte dintre manifestanţi. Studenţii români şi moldoveni s-au unit într-o horă simbolică, menită să sugereze sprijinul sufletesc oferit de români fraţilor lor care s-au revoltat peste Prut.

“Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română. Amândoi avem un nume, amândoi o soartă-n lume, eu ţi-s frate, tu mi-eşti frate, în noi doi un suflet bate”, sunt versurile care au fost cântate de studenţi.

“Minţi un om, poţi fi iertat, dar nu poţi minţi un stat”, au mai scandat studenţii basarabeni. În aceste clipe, ultimii dintre tinerii care au ieşit astăzi în stradă se îndreaptă spre casă.

UPDATE, ORA 20.55

"Acelaşi sânge, aceeaşi ţară, români am fost cu toţi odinioară", au scandat câţiva hunedoreni chiar înainte ca protestatarii să înceapă să se împrăştie. În aceste secunde mai mulţi basarabeni încească să facă o horă a frăţiei.  "Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română", sunt versurile intonate de tineri.


UPDATE, ORA 20.50

Deşi s-a anunţat încheierea marşului de peste 10 minute, tinerii încă flutură steaguri în centrul Timişoarei şi cântă versuri din Mihai Eminescu sau Grigore Vieru. Grupului li s-au adăugat alţi tineri care au adus cu ei steaguri negre.

UPDATE, ORA 20.45

Marşul de protest se apropie de sfârşit. Organizatorii au mulţumit tuturor că au fost alături de ei şi au spus că nu le rămâne decât să vadă ce se va întâmpla în Chişinău.

Protestatarii au început să se împrăştie, un mesaj este clar: Timişoara suferă pentru fraţii lor de dincolo de Prut.


UPDATE, ORA 20.40

"Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească", continuă să strige cei peste 300 de studenţi aflaţi la ora actuală în faţa Operei."Jos hotarul de la Prut" şi "Tu, Voronin, nu uita, că Moldova nu-i a ta", se strigă în continuare.
Cuvintele "Jos comuniştii" şi "Un doi, un doi, comuniştii la gunoi" continuă să se repete din cinci în cinci minute, iar în sprijijul lor vin steagurile cu mijlocul decupat, cicatrici ale comunismului românesc.
"Chişinău poate deveni în scurt timp o nouă Timişoară". Acelaşi lucru îl spun şi bannerele pe care scrie: "Libertate pentru voi, libertate pentru noi" şi "Două lacrimi gemene, Chişinău şi Timişoara".
Chiar în aceste secuden se păstrează un moment de reculegere pentru morţii şi răniţii de la Chişinău şi se spune Tatăl nostru. Protestatarii se roagă lui Dumnezeu în centrul Timişoarei, acolo unde acum 20 de ani începea o altă revoluţie.

Unii dintre tineri au adus cu ei chiar steagurile româneşti tăiate în centru, folosite la Revoluţia din 1989. “Basarabia, pământ românesc”, este sloganul sub care se desfăşoară mitingul din această seară.

Au luat cuvântul mai mulţi basarabeni care au spus că şi Republica Moldova are nevoie de o revoluţie."Republica Moldova e ultimul bastion în care mai conduce un partid comunist. Comuniştii nu au plecat de bună voie din România şi nu vor face asta. Sunteţi pregătiţi să vă vărsaţi sângele?", i-a întrebat pe protestatari un timişorean care a luat cuvântul în mijlocul protestatarilor. Discursul s-a referit şi la faptul că România nu are, la ora actuală, o politică coerentă vizavi de ceea ce se întâmplă în Moldova.

Tinerii au huiduit faptul că România nu susţine şansele şi interesele Moldovei, ci "tace ca o laşă". Din timp în timp, sloganurile s-au întors la problema alegerilor. Vrem alegeri repetate, de UE supravegheate", au scandat tinerii. Nici timişorenii prezenţi la această oră în Unirii nu s-au lăsat mai prejos şi au scandat că sunt alături de moldoveni.Eliberaţi-i", au mai strigat timişorenii cu lumânări în mână.

UPDATE, ORA 20.20

Un bărbat citeşte acuze la adresa comuniştilor şi le transmite basarabenilor că aşa cum Ceauşescu a dat ordin să se tragă în români, acelaşi lucru se întâmplă la ora actuală în Chişinău. Protestatarii au aprins  lumânări şi intonează un cântec de pace pentru români şi moldoveni.

Se scandează: “Refuz, rezist, sunt anticomunist”.  “România, nu uita, Basarabia e a ta ” şi “Solidaritate pentru libertate” sunt alte lozinci scandate de tineri la această oră în Piaţa Unirii.

Dacă la început din Complexul Studenţesc au plecat doar 200 de studenţi, pe drum aceştia s-au întâlnit cu studenţii de la Politehnică. La marş s-au alăturat şi simplii trecători cu care s-au intersectat în piaţa Operei.

Manifestanţii au făcut un cerc în faţa Operei Române şi în centru au aşezat steagul României, încercuit de lumânări. În aceste momente, toată lumea cântă versurile poeziei "Pentru ea", de Grigore Vieru, marele poet moldovean.

UPDATE, ORA 20.13
La această oră, in Piaţa Operei se cântă Deşteaptă-te române şi se scandează Jos Voronin. Stundeţii au aprins fumigene şi continuă să amintească de unirea Moldovei cu România.

UPDATE, ORA 20.10:

Peste 400 de studenţi basarabeni şi timişoreni protestează la această oră în Piaţa Unirii din Timişoara. Ei scandează: Chişinău, Timişoara e cu tine! Traseul lor a început în Complexul Studenţesc. Aceştiau au adus cu ei steaguri, s-au vopsit în roşu, galben, albastru şi au scandat Jos comuniştii. Tinerii au mai scandat lozinci anti-Voronin şi au adus cu ei bannere pe care scrie “Solidaritate pentru libertate”.

ORA 19.30:

Tinerii basarabeni din Timişoara s-au întâlnit în Complexul Studenţesc şi au pornit în coloană către Piaţa Victoriei.

Primul punct de oprire a fost Universitatea de Vest. Studenţii s-au oprit mai apoi în faţa Operei Naţionale, unde au depus flori în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în Chişinău. „Cel mai important mesaj pe care vrem să îl trimitem este că violenţa naşte la rândul ei violenţă, şi nu asta dorim. Primul motiv al manifestărilor este situaţia gravă de la Chişinău. De asemenea, nu suntem de acord cu rezultatele alegerilor de la Chişinău, au fost fraudate, nu sunt corecte”, a declarat liderul studenţilor bănăţeni din Timişoara, Sergiu Bucşă.

La manifestare mai iau parte basarabeni din Arad, dar şi studenţi de la Politehnica sau Universitatea de Vest. Tinerii s-au mai întâlnit cu o seară în urmă în faţa Catedralei Metropolitane şi au aprins lumânări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite