TIFF „va rula” în multiplex şi va începe cu o caravană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Internaţional de Film Transilvania va avea un buget de un million de euro. Evenimentul va fi sprijinit de doi sponsori „grei”, Ursus şi Mastercard.

Cea de-a opta ediţie a festivalului, care va avea loc între 29 mai şi 7 iunie la Cluj-Napoca, va debuta cu o caravană a filmelor în întreaga ţară, sub egida Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). „Prin Caravana Filmelor dorim să ducem noi filme peste tot în ţară, acolo unde nu există cinematografe”, ne-a spus regizorul Tudor Giurgiu, iniţiatorul evenimentului şi preşedintele onorific al festivalului. Cu această ocazie, fondatorii TIFF-ului îşi propun să realizeze şi un studiu, prin care să afle câţi români mai urmăresc în ziua de azi filme în cinematografe.

Mai multe locaţii

În acest an, organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania doresc să extindă locaţiile unde vor rula filme. Deşi nu au stabilit încă ce multiplex vor alege, Giurgiu ne-a declarat că cel mai probabil se va merge pe Cinemacity, din cadrul Iulius Mall. Cu toate acestea, organizatorii nu au renunţat la cele trei cinematografe din oraş Republica, Victoria şi Arta.
În ceea ce priveşte filmele ce vor rula în cadrul TIFF-ului, organizatorii lucrează în acest moment la selecţie, urmând ca zilele următoare să facă publică o listă a peliculelor ce vor participa la festivalul din vară.

Mai multe filme în aer liber

Clujeanul Tudor Giurgiu mizează în acest an pe un eveniment în care cinefilii vor avea ocazia să urmărească mai multe filme în aer liber. Astfel, pe lângă proiecţiile din curtea Echinox, organizatorii şi-au mai propus ca nouă locaţie Grădina Botanică. „Ne-am gândit să organizăm seri de film în Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Va fi o premieră atât pentru noi cât şi pentru clujeni”, a spus Giurgiu.
Mai mult decât atât, în cadrul festivalului va fi amenajat un cinema de tip drive in, pe acoperişul Iulius Mall, la fel ca anul trecut. Doar că, la această ediţie, cei care preferă să urmărească filme din maşină o vor putea face timp de o săptămână. În faţa ecranului ce va fi montat pe acoperişul mall-ului vor încăpea trei sute de maşini.

Buget de peste un milion de euro

Potrivit lui Giurgiu, a opta ediţie a evenimentului va fi sponsorizată de către două dintre cele mai mari branduri naţionale şi internaţionale. „Am încheiat contracte cu Ursus şi Mastercard şi ne aşteptăm la un buget care se învârte în jurul sumei de un milion de euro”, a spus el.
Dacă anul trecut primăria şi consiliul local au participat la subvenţionarea festivalului cu doar 10% din totalul de 1,2 milioane de euro de care au dispus organizatorii, în acest an, municipalitatea promite că va acorda o sumă mai mare.
„Festivalul are asigurat în acest an un minim de o sută de mii de euro. Avem un protocol, care asigură această sumă”, a precizat Raimonda Boian, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Cluj-Napoca.

Secţiune dedicată filmelor finlandeze

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va conţine o secţiune dedicată filmelor finlandeze. Preşedintele onorific al festivalului, Tudor Giurgiu (foto), ne-a explicat că lucrează în acest moment la un asemenea plan, împreună cu Mihai Chirilov, directorul TIFF. „Avem mulţi invitaţi din Finlanda şi dorim ca în această secţiune să poată fi organizate atât evenimente sociale, cât şi proiecţii de filme”, a menţionat regizorul. Giurgiu a susţinut că festivalul nu va fi afectat de criză.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite