De 30 de ori TIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interviu cu dl. George Cojocaru, presedinte-director general al Romexpo SA, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti

- Domnule presedinte, ne aflam in preajma unui eveniment de referinta pentru industria expozitionala romaneasca: a XXX-a editie a Targului Tehnic International Bucuresti. Ce inseamna pentru dv., ca presedinte-director general al Romexpo SA, cel mai important organizator de targuri si expozitii din tara noastra, aceasta aniversare?
- Primul nascut are intotdeauna un loc aparte in inima oricarui parinte. TIB-ul este pentru noi primul nascut, asupra caruia ne-am revarsat o permanenta si nestirbita afectiune, chiar daca, in timp, au venit pe lume si alti frati.
TIB-ul a fost si va ramane unic. Ursitoarele au fost darnice cu el si i-au harazit cel mai de pret dar: puterea de supravietuire. Conceput ca oglinda a economiei centralizate, el a reflectat realizarile unei societati ce se dorea multilateral dezvoltata. Atunci cand s-a apreciat ca prezenta numeroasa a firmelor straine participante la TIB risca sa aduca in atentia publicului imaginea unui Occident de care trebuia sa stam cat mai departe, el a trecut intr-un con de umbra. Asta insa dupa ce a absorbit si TIBCO, Tehno-Expo si Salonul International al Chimiei, ramanand practic singurul targ comercial organizat in Romania in intervalul 1980-1990.
Dupa 1990, odata cu infiintarea societatii Romexpo SA, el a revenit in luminile rampei, cu o forta pe care nici noi, ca organizatori, nu i-am anticipat-o. Mladita sadita in 1970 s-a transformat intr-un arbore puternic din ale carui ramuri s-au desprins, pe rand, manifestari specializate, astazi targuri cu prestanta, recunoscute pe plan mondial: Rommedica, Rompharma, Romcontrola, Construct Expo, Romtherm, BITME, BIFE, IndAgra, ExpoDrink, All Pack, Modexpo, Targul International de Turism, Romhotel. Si enumerarea ar putea continua. Parte din ele sunt evenimente agreate de UFI, cel mai important organism international de profil, ceea ce spune foarte mult despre notorietatea de care se bucura aceste manifestari.
- In cateva cuvinte, oferiti-ne, va rugam, o avanpremiera in date si cifre a TIB 2004.
- In date statistice, TIB 2004 inseamna prezenta, in cadrul Complexului Expozitional Targul International Bucuresti-Romexpo, a peste 1.000 de participanti din 25 de tari. Peste 600 dintre expozanti sunt firme din Romania, iar mai bine de 400 sunt firme reprezentative din strainatate. In ceea ce priveste oaspetii de peste hotare, acestia provin din Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, Elvetia, Franta, Germania, India, Italia, Japonia, Marea Britanie, Moldova, Olanda, Polonia, Rusia, SUA, Serbia-Muntenegru, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia si Ungaria. De amintit ca participa si o serie de firme din Taiwan. De asemenea, un numar de 8 tari dintre cele mentionate participa cu pavilion national.
Suprafata ocupata de expozantii la TIB este de 46.000 mp, din care 34.000 mp in interior si 12.000 mp in exterior.
Fara a fi o noutate pentru TIB, amplasarea firmelor a tinut cont de domeniile de activitate, astfel incat targul este sectorizat, devenind un conglomerat de expozitii specializate: electronica, electrotehnica si automatizari; energetica; metalurgie; sudura; inginerie mecanica; angrenaje mecanice; chimie/petrochimie; pompe, compresoare, armaturi si hidraulica; transporturi si depozitare; telecomunicatii; servicii; participari nationale. Credem ca in acest fel se faciliteaza identificarea domeniilor de interes, iar vizitatorii pot aborda expozantii mult mai eficient.
- Fiecare editie a adus cu sine o serie de noutati. Prin ce se dosebeste TIB 2004 fata de editiile anterioare?
- In primul rand, ar fi de notat participarea in premiera a unui numar important de firme noi. Pe langa multitudinea de expozanti traditionali, la aceasta editie vor participa circa 170 de nume noi, firme care au inteles ca absenta de la o astfel de manifestare reprezinta un serios handicap atunci cand vrei sa te impui pe piata.
Una dintre noutatile editiei din acest an o reprezinta organizarea, de catre Uniunea Industriasilor si Meseriasilor din Metalurgie din regiunea Rhone-Alpes, Franta, a unei participari de grup, in cadrul careia vor fi prezente 13 firme din domeniul metalurgic.
Si tot o noutate este si amploarea campaniei de mediatizare a evenimentului in presa locala din marile orase ale tarii.
- De regula, evenimentele expozitionale organizate de Romexpo sunt acompaniate si de alte manifestari cu tematici complementare. Care sunt cele care se vor alatura editiei jubiliare a TIB?
- In primul rand, este vorba de cele deja cunoscute publicului. Adica Inventika, aflata la a VIII-a editie, care este o expozitie de inventii si cercetare stiintifica si tehnologica, ce reuneste inventatori si inovatori dornici de un contact direct cu firmele din sectorul productiv. Apoi este vorba de a IV-a editie a expozitiei Conceput in Romania - CONRO, eveniment organizat de Camera de Comet si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti si Romexpo SA, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si cu Secretariatul General al Guvernului, sub inaltul patronaj al primului-ministru al Romaniei, dl. Adrian Nastase. Spre deosebire de Inventika, manifestare ce se adreseaza persoanelor fizice, CONRO reuneste institute de proiectare din toate domeniile de activitate, precum si colective de cercetare din cadrul institutelor de invatamant superior.
Nu in ultimul rand, vom asista si la un debut. Ma refer la prima editie a Targului Tinerilor Intreprinzatori (TTI), manifestare prin care se urmareste sprijinirea initiativelor antreprenoriale ale tinerilor oameni de afaceri. TTI este organizat de Junior Chamber International Romania (JCI) cu sprijinul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB).
- Ce ne puteti spune despre manifestarile conexe care se vor desfasura pe parcursul TIB si care, de fiecare data, reprezinta un veritabil punct de atractie pentru specialisti?
- Ca de obicei, targul in sine, pe langa latura strict comerciala, ofera si una teoretica, reprezentata de simpozioane stiintifice, conferinte, prezentari de firme si de produse. As aminti aici programul de conferinte tehnico-stiintifice prezentate de Universitatea Politehnica Bucuresti, in cadrul caruia, timp de patru zile, vor fi abordate peste 20 de teme de interes pentru specialisti.
La randul ei, comunitatii de afaceri i-am pregatit o surpriza: un eveniment de amploare, si anume conferinta internationala "Sud-estul Europei: pol al afacerilor viitoare". Organizata de CCIRB si de Ministerul Economiei si Comertului, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Asociatiei Romane a Bancilor si Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, sub inaltul patronaj al primului-ministru, Adrian Nastase, conferinta va reuni organizatii guvernamentale si neguvernamentale, asociatii profesionale, companii de prestigiu si institutii financiare din spatiul sud-est european, din tari ca Austria, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Serbia-Muntenegru, Turcia, Ungaria si Romania. Profit de aceasta ocazie pentru a adresa o calduroasa invitatie oamenilor de afaceri de a participa la aceasta conferinta.
- Domnule presedinte, va multumim pentru amabilitatea de a raspunde intrebarilor noastre si, in numele cititorilor Adevarului, permiteti-mi sa uram si noi Targului Tehnic International Bucuresti - TIB , La multi ani! si La multe editii fructuoase!
- La randul meu, doresc sa invit cititorii dv., membri ai comunitatii de afaceri din tara noastra, membri ai Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, sa treaca pragul TIB 2004 si, impreuna, sa sarbatorim jubileul celor treizeci de editii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite