TELEGRAF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusii sunt preocupati de terorism, foamete si declinul culturii Potrivit unui sondaj realizat de Centrul Unional de Studiere a Opiniei Publice din Moscova, 70 la suta din persoanele intervievate

Rusii sunt preocupati de terorism, foamete si declinul culturii
Potrivit unui sondaj realizat de Centrul Unional de Studiere a Opiniei Publice din Moscova, 70 la suta din persoanele intervievate plaseaza pe primul loc al amenintarilor de care se tem reducerea drastica a nivelului de trai, mergand pana la foamete. De atacurile teroriste avand ca tinte obiective strategice importante se tem 67 la suta, iar 59 la suta sunt preocupati de scaderea nivelului culturii, stiintei si invatamantului, precum si de catastrofe ecologice. 58 la suta se simt amenintati de scaderea demografica ca urmare a natalitatii reduse. In ce priveste sfera politica, 46 la suta din rusi sunt preocupati de o sciziune in sanul varfurilor conducerii si lupta pentru putere in ajunul alegerilor prezidentiale din anul 2008, iar 42 la suta se tem de pierderea unor teritorii de granita - regiunea Kaliningrad, tinutul Primorie. Ponderea celor care considera putin probabile epidemii de masa, destramarea Rusiei in state autonome, o revolutie de genul celor din Georgia, Ucraina si Kirghizia, un razboi civil sau conflicte armate cu state aflate in vecinatatea imediata - Ucraina, Georgia, statele baltice, oscileaza intre 20 si 37 la suta. Practic nerealiste li se par rusilor venirea la putere a fascistilor (11 la suta), un razboi cu statele occidentale (17 la suta) sau pierderea suveranitatii de stat a Rusiei (18 la suta).

Republicanii din Congresul SUA nu mai vor femei soldat
Republicanii din Congresul SUA cauta sa introduca o lege prin care sa le tina cat mai departe de actiunile de lupta pe femeile din armata. In SUA, legile interzic deja participarea femeilor in actiuni de lupta pe linia frontului. Numai ca, asa cum se intampla si in Irak, unde Pentagonul se confrunta cu insurgenti, nu exista o linie a frontului. In Irak se afla in prezent 9.000 de militari femei, iar de la declansarea invaziei si-au pierdut viata 35. Sustinatorii noii legi vor sa impiedice angajarea femeilor in armata ca soferi, medici sau specialisti in logistica pentru sprijinul direct al fortelor combatante. Initiativa nu este insa deloc agreata de Pentagon, care are deja multa bataie de cap cu recrutarea si, dupa toate aparentele, va incorpora cu 15 la suta mai putini oameni decat cota anuala pe care si-a fixat-o. Iar daca proiectul republican se va transforma in lege, armata va trebui sa retraga din posturi nu mai putin de 22.000 de femei, care vor trebui inlocuite cu barbati.

Olandezii se tem de turci si de euro
Nemultumirea in legatura cu introducerea euro si teama in legatura cu o eventuala intrare a Turciei in Uniunea Europeana (UE) sunt principalele motive ale olandezilor care sunt impotriva Constitutiei europene, indica un sondaj de opinie publicat ieri de agentia olandeza de presa GPD. Potrivit anchetei, 50,9 la suta din cei chestionati afirma ca vor merge la referendumul privind Constitutia europeana care va avea loc la 1 iunie si vor vota "nu", fata de 28,9% care vor vota "da" si 20,5% care sunt in continuare indecisi. Un sfert din cei care se opun tratatului constitutional european o fac si pentru a-si manifesta neincrederea fata de guvernul de centru-dreapta aflat la guvernare in Olanda.

Politicieni polonezi intorsi de la granita cubaneza
Regimul comunist de la Havana nu a permis intrarea in Cuba a unor eurodeputati polonezi si a jurnalistului "Gazetei Wyborcza", care se afla pe lista neagra a autoritatilor cubaneze, informeaza cotidianul polonez mentionat, amintind ca, peste cateva zile, Uniunea Europeana trebuie sa decida daca va continua politica toleranta fata de Castro. Eurodeputatii Boguslaw Sonik si Jacek Protasiewicz, ambii din partidul Platforma Cetateneasca, au plecat spre Havana, la congresul opozitiei democrate. Ambii si-au anuntat oficial, la Ambasada Cubei de la Bruxelles, dorinta de participare. Dupa ce au fost anuntati ca vor trebui sa astepte trei saptamani, s-au inscris intr-o excursie, au obtinut viza turistica si au luat avionul spre Varadero, de unde trebuia sa-si continue drumul spre Havana, ca si corespondentul "Gazetei". La Varadero s-a dovedit insa ca se afla pe lista persoanelor nedorite in Cuba. Drept urmare, ei au fost condusi inapoi la avion, fara explicatii.

Israelul si Autoritatea Palestiniana mentin armistitiul de la Sharm el-Sheikh
Israelul si Autoritatea Nationala Palestiniana (ANP) au convenit ieri sa asigure mentinerea armistitiului de facto decis la summitul de la Sharm el-Sheikh (Egipt) in 8 februarie, in ciuda recentelor violente din Fasia Gaza. Decizia a fost luata la intalnirea de la Ierusalim dintre Dov Weisglass, consilier al premierului israelian Ariel Sharon, si Saeb Erakat, principalul negociator palestinian. Cele doua parti au mai convenit sa activeze aplicarea masurilor destinate restabilirii increderii. Este vorba indeosebi de eliberarea detinutilor palestinieni aflati in inchisori israeliene si de transferul controlului oraselor palestiniene catre ANP. Dupa ce a predat palestinienilor controlul oraselor Ierihon si Tulkarem, Israelul a suspendat continuarea operatiunii, pretinzand ANP sa-i dezarmeze pe militantii palestinieni aflati pe lista sa cu persoanele cele mai cautate. in plus, Israelul a inghetat si procesul eliberarii de detinuti palestinieni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite