TELEGRAF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raniti si panica in urma cutremurului de 5,7 grade produs in Turcia Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter, produs, ieri, in provincia Bingol, din estul Turciei, a provocat

Raniti si panica in urma cutremurului de 5,7 grade produs in Turcia
Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter, produs, ieri, in provincia Bingol, din estul Turciei, a provocat ranirea a circa 40 de persoane, a anuntat guvernatorul provinciei, Vehbi Avuc. Epicentrul cutremurului produs la 10.41, ora Romaniei, a fost localizat in zona Karliova, a precizat Institutul de Seismologie Kandilli din Istanbul. "La spitalele din localitate au fost primite circa 40 de persoane care prezentau rani usoare", iar mai multe locuinte, deja afectate de un cutremur de 5,9 grade produs in martie, s-au prabusit, a firmat Avuc. Cutremurul a fost resimtit si in provinciile invecinate, provocand panica in randurile populatiei din Karliova. Un seism cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, produs in martie 2003 in provincia Bingol, s-a soldat cu 176 de morti.

Inselatorii cu cardurile de asigurati - "afacere" prospera in Germania
Aproximativ 40 de medici si farmacisti din regiunile Saarland, Hessen si Rheinland-Pfalz, Germania, sunt acuzati de a fi fraudat casele de asigurari de sanatate si a se fi imbogatit peste noapte prin intermediul unor afaceri cu cardurile de asigurati, releva un raport al revistei "Focus" din Muenchen. Procuratura din Saarland, cel mai mic land german ca suprafata, incepe urmarirea penala a circa 1000 de persoane, intre care si posesori ai unor carduri de asigurati, implicati in scandal. Medicii incriminati isi procurau carduri de asigurati de la centre de fitness sau camine de batrani, alcatuiau liste de preturi pentru tratamente inexistente si emiteau retete care, prin intermediul unor complici, erau schimbate la anumite farmacii pe bani pesin, Viagra sau cosmetice, fiind contabilizate ca si cumparaturi normale. Afacerea cu cardul ar fi practicata de medici si farmacisti, conform "Focus", in intreaga Germanie.

Afaceristii rusi, in vizorul procuraturii
in Rusia vor avea loc alte procese ale unor oameni de afaceri importanti, similare cu cel in care Mihail Hodorkovski a fost condamnat pentru evaziuni fiscala si frauda, a avertizat un procuror rus. Procesul lui Hodorkovski, despre care s-a afirmat ca a fost regizat de Kremlin pentru indepartarea unui rival politic si preluarea controlului asupra afacerilor sale, a lezat imaginea presedintelui Vladimir Putin si a ingrijorat investitorii. "Avem mai multe dosare in lucru", a declarat procurorul general adjunct al Rusiei, Vladimir Kolesnikov. Putin, care a venit la putere pe baza promisiunilor de a restaura ordinea in Rusia, s-a angajat sa tina in frau oligarhii cu ambitii politice - cativa oameni de afaceri extrem de bogati care au facut avere in primul deceniu post-sovietic, caracterizat prin reforme haotice. Grupul petrolier Iukos fondat de Hodorkovski a fost dezmembrat dupa ce a fost obligat sa plateasca impozite recalculate pentru anii anteriori in valoare de 27 miliarde de dolari.

Vaccinul impotriva maladiilor Ebola si Marburg, aproape de reusita
Cercetatori americani si canadieni au descoperit un nou tip de vaccin care impiedica transmiterea maladiilor Ebola si Marburg la maimute. Imunizarea maimutelor reprezinta un pas esential in procesul de producere a vaccinurilor pentru oameni. Cele doua noi vaccinuri, unul pentru febra hemoragica Marburg si altul pentru Ebola, s-au dovedit eficiente in proportie de suta la suta intr-un experiment efectuat pe 12 maimute. Maimutele care au primit doar o doza de vaccin, iar apoi au fost injectate cu o doza mare din virus nu s-au imbolnavit. Virusul febrei hemoragice Marburg si cel al Ebola pot declansa si la oameni afectiuni care pot provoca moartea in decurs de o saptamana. in Angola, unde epidemia de febra hemoragica Marburg a fost detectata in martie, s-au inregistrat circa 350 de decese din 400 cazuri de imbolnaviri. Virusul se transmite prin contactul cu sangele, saliva sau alte fluide corporale. Cele doua noi vaccinuri, inca in faza experimentala, vor putea fi testate pe oameni abia peste doi ani.

Coalitia prosiriana a castigat al doilea tur de scrutin in Liban
Gruparile prosiriene libaneze au castigat al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative din sudul Libanului. Conform sondajelor neoficiale, Hezbollah si Amal au obtinut peste 80% din voturi, adica 23 de locuri in parlament. Rezultatul echilibreaza balanta, dupa ce fortele antisiriene au castigat la Beirut, in urma cu o saptamana, 19 fotolii in parlament. Mesajul Hezbollah a avut succes in randul celor care se opun cererilor comunitatii internationale, ca gruparea sa predea armele. Militantii afirma in continuare ca, pentru a apara Libanul de Israel, trebuie sa-si pastreze armele. Alegerile din Liban, primele dupa retragerea trupelor siriene, se desfasoara in patru etape. Lupta sa da pentru un parlament cu 128 de membri. Alti 58 vor fi alesi duminica viitoare, din Valea Bekaa si Muntele Liban. Analistii sunt de parere ca opozitia antisiriana va castiga in majoritatea zonelor, mai ales pe fondul simpatiei provocate de asasinarea fostului premier Rafik Hariri.

Belgia cere scuze premierului olandez pentru compararea acestuia cu Harry Potter
Belgia incearca sa domoleasca furia premierului Olandei, Jan Peter Balkenende, dupa ce ministrul belgian de externe, Karel De Gucht, l-a comparat pe seful guvernului olandez cu Harry Potter, celebrul magician din literatura pentru copii. Premierul belgian, Guy Verhofstadt, i-a prezentat scuze omologului sau olandez la sfarsitul saptamanii trecute pentru remarcile facute de ministrul sau de Externe, cunoscut ca fiind cam slobod la gura. Dar guvernul olandez nu s-a lasat impresionat si l-a convocat pe ambasadorul belgian in Olanda pentru explicatii. intr-un interviu publicat de cotidianul belgian "Het Laatse Nieuws", Karel De Gucht l-a descris pe Jan Peter Balkenende ca fiind "o combinatie intre Harry Potter si un brav burghez batos fara carisma".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite