TELEGRAF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa celor 25 are nevoie de un "motor cu cinci membri" Vizibilul personaj politic Nicolas Sarkozy (chiar prea vizibil dupa gustul colegilor sai de cabinet si de partid) nu se dezminte. Aflat, ieri,

Europa celor 25 are nevoie de un "motor cu cinci membri"
Vizibilul personaj politic Nicolas Sarkozy (chiar prea vizibil dupa gustul colegilor sai de cabinet si de partid) nu se dezminte. Aflat, ieri, la reuniunea ministrilor de Interne, G5, de la Evian, ministrul francez a declarat ca vremea "motorului franco-german" in Europa celor 25 a apus, numarul actual de tari din UE avand nevoie de "un motor cu cinci membri". "Mi se pare ca o Europa cu 25 de membre are nevoie, intr-o prima etapa, de un motor cu cinci tari, iar apoi cu sase, prin alaturarea Poloniei", a spus Sarkozy. Daca Europa istorica, cu doar sase membre, se putea multumi cu nucleul sau motorul in doi timpi franco-german, acesta nu mai corespunde actualei formule largite. "Cred si acum in alianta si prietenia dintre Franta si Germania, dar motorul franco-german nu mai poate fi singurul pentru Europa", si-a afirmat Sarkozy parerea, transant ca de obicei. Ca initiator al G5, care regrupeaza ministrii de Interne din Franta, Marea Britanie, Italia, Spania si Germania, Sarkozy crede ca a sosit momentul ca natiunile mari, ca populatie, "sa-si asume responsabilitatile" si sa miste din loc Europa. Pentru a relansa Uniunea, aflata in criza si din cauza respingerii Constitutiei de catre francezi, Sarkozy propune revenirea la un sistem decizional care sa faca loc celor care-si asuma responsabilitati, dar si raspund pentru ele.

G5 a hotarat: curse aeriene comune pentru expulzarea imigrantilor clandestini
Ministrii de Interne din G5 au hotarat, ieri, la Evian sa organizeze curse aeriene comune pentru expulzarea imigrantilor clandestini. Sarkozy, care a declarat presei ca propunerea, agreata de toata lumea, a venit din partea omologului sau spaniol, Jose Antonio Alonso, are in vedere cresterea cu 50 la suta a numarului de expulzari, planul sau vizand sa atinga, in acest an, cifra de 23.000. Masura anuntata are in vedere eficientizarea colaborarii intre tarile UE in problema clandestinilor. In acelasi registru, Sarkozy s-a declarat favorabil unei politici de incurajare a venirii specialistilor in Franta. "Vrem ca in tara noastra sa vina cei mai buni studenti din lume, nu cei pe care nu-i vrea nimeni".

SPD si CDU s-au grabit sa-si prezinte programele electorale
Chiar daca presedintele german Horst Koehler nu a confirmat data de 18 septembrie ca sigura pentru alegerile legislative anticipate, social-democratii germani si opozitia crestin-democrata si-au prezentat deja programul electoral pentru scrutinul din toamna. Programul formatiunii politice a cancelarului Gerhard Schroeder, intitulat "incredere in Germania", promite conditii mai bune pentru salariati si cresterea impozitului pentru firmele si persoanele cu venituri mari. Platforma SPD prevede insa o reducere a fiscalitatii pentru intreprinderi si o diminuare a impozitului pentru cei care sunt proprietari de locuinta. Exista, de asemenea, si promisiuni de noi ajutoare pentru mamele care muncesc. Pe plan extern, social-democratii pastreaza linia pacifista exprimata de Schroeder si in timpul razboiului din Irak. In manifestul electoral SPD se precizeaza ca promisiunile facute de Bruxelles Romaniei si Bulgariei, privind aderarea la Uniunea Europeana, trebuie respectate. Uniunea Crestin-Democrata si Uniunea Crestin-Sociala (CSU), ramura bavareza a CDU, care conform sondajelor de opinie devanseaza SPD cu 18 la suta, a anuntat alegatorii ca si ea intentioneaza sa scada impozitele pe venit si sa le majoreze pentru impozitele globale plusvaloare.

Monument in memoria celor care au murit incercand sa treaca Zidul Berlinului daramat
Cele 1065 de cruci ridicate in 2003 in memoria victimelor Cortinei de Fier, in centrul Berlinului, pe locul fostei granite dintre RDG si RFG, au fost demolate ieri de politie, in ciuda protestelor a sute de persoane. Crucile si doua bucati din Zidul Berlinului fusesera instalate pentru cateva luni in apropierea muzeului privat Checkpoint Charlie de catre Alexandra Hildebrandt, presedintele institutiei, pe un teren apartinand unei banci. Banca a anulat contractul de inchiriere si a obtinut din partea justitiei germane autorizatia de eliberare a terenului. Mai multe sute de persoane, printre care victime ale regimului fostei RDG si politicieni crestin-democrati, au protestat la adresa actiunii de demolare. Mai multi manifestanti s-au legat de cruci iar altii au afisat pancarte cu inscrisul "aduceti-va aminte!". Politia germana a evacuat imediat totI protestatarii de pe proprietatea bancii.

Patriarhul Irineos I, declarat nevinovat de o comisie palestiniana
O comisie palestiniana l-a achitat pe fostul patriarh al Ierusalimului, Irineos I, acuzat de vanzarea unor terenuri catre investitori evrei. Patriarhul Irineos I a fost demis din functie si a revenit la rangul de calugar in urma acuzatiilor conform carora a vandut terenuri apartinand Bisericii greco-ortodoxe din Ierusalimul de Est. Irineos I, despre care se afirma ca intentiona sa revoce ordinul de vanzare, a declarat ca nu a fost de acord niciodata cu tranzactia, dar exista informatii potrivit carora unul dintre adjunctii sai ar fi semnat intelegerea in numele lui. "Bazandu-ne pe informatiile obtinute, nu gasim nici o dovada care sa il incrimineze pe Patriarhul Irineos I", a declarat comisia palestiniana de ancheta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite