Suvenire şi impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre clădirile dispărute ale Bucureştilor, se află şi “Palatul Sturdza” din imaginea de mai sus. A fost construit, pentru Grigorie Sturdza, poreclit şi Beizadea Viţel, fiul fostului domnitor al Moldovei Mihail Sturdza, de către arhitectul german Iulius Reiniqke, între 1898 şi 1901.

În stilul Barocului german, construit, cum spunea Nicolae Iorga, “în toate stilurile şi în toate culorile”, palatul n-a fost locuit niciodată de Grigorie Sturdza, care a murit înainte de a se muta în el.

A devenit sediul Ministerului de Externe până destul de târziu. În 1937, a început construcţia actualului Palat Victoria, care se află parţial pe locul Palatului Sturdza, după proiectul arhitectului Duiliu Marcu.

Prost întreţinut, zguduit de cutremurul din 1940, suferind şi un incendiu în 1942, Palatul Sturdza a fost demolat după al Doilea Război Mondial.

Amintirea decoraţiei lui exuberante, a turnuleţelor şi faţadelor încărcate, dar nu lipsite de eleganţă, a rămas în fotografiile de epocă şi, pentru filatelişti, pe timbrul cu valoare nominală de 50 de bani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite