Suvenire şi impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suvenire şi impresii
Suvenire şi impresii

Piaţa Ovidiu din Constanţa este dominată, încă din 1887, de o statuie ce îl înfăţişează pe poetul roman Publius Ovidius Naso, care a murit în vechea cetate Tomis, astăzi Constanţa, în anul 17 d.Hr.

Construită de către sculptorul italian Ettore Ferrari, ea poartă ca însemn textul scris de poet pentru propria sa piatră funerară: „Sub astă piatră zace Ovidiu, cântăreţul / Iubirilor gingaşe, răpus de-al său talent, / O, tu, ce treci pe-aice, dac-ai iubit vreodată, / Te roagă pentru dânsul: să-i fie somnul lin”.

Clădirea care domină fundalul Pieţei Ovidiu este moscheea musulmană, denumită iniţial „Moscheea Carol” datorită faptului că a fost ridicată la iniţiativa Regelui, între 1910 şi 1912, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din Constanţa. Cunoscută ca fiind prima clădire de beton armat construită vreodată în ţara noastră, ea a fost proiectată în stilul Moschei Konya din Anatolia, Turcia, după planurile inginerului Gogu Constantinescu, sub îndrumarea arhitectului Victor Ştefănescu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite