Sute de sesizări de păsări moarte în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul Adevărul a testat vigilenţa autorităţilor sanitar-veterinare

Zilnic, bucureştenii fac între 10 şi 20 de sesizări autorităţilor sanitar-veterinare în legătură cu păsări moarte pe care le găsesc fie în propria bătătură, fie în parcuri, pe stradă sau în faţa blocului. Medicii veterinari spun că numărul cazurilor a crescut spectaculos în ultimele săptămâni, în special după depistarea primului caz de gripă aviară la om în Turcia. "Cele mai multe telefoane le primim din cartierele cu case ale Bucureştiului, pentru găini domestice moarte", ne-a declarat Mugurel Săpoiu, medic veterinar la Direcţia Sanitar-Veterinară Bucureşti.
Laboratorul mobil ajunge într-o oră
Procedura de ridicare a păsărilor moarte este rapidă. După apelul telefonic, laboratorul mobil al autorităţii sanitar-veterinare ajunge la locul indicat într-o oră sau o oră jumătate, în funcţie de numărul cererilor şi de trafic. şi asta întrucât, pentru Bucureşti, Direcţia Sanitar-Veterinară dispune de un singur laborator mobil. Păsările sunt apoi colectate în saci de plastic de către personal cu mănuşi şi echipament de protecţie adecvat. Deşi autolaboratorul este echipat cu trusa necesară efectuării testelor rapide, acestea se fac de regulă în laboratorul de la sediul autorităţii, odată cu examenul anatomopatologic. Rezultatele acestor teste se pot afla după 3 zile. La cerere se pot efectua teste rapide şi la faţa locului, fără costuri suplimentare.

Doi porumbei morţi, în Piaţa Presei Libere
Ieri dimineaţă, doi porumbei morţi au fost găsiţi într-o parcare din Piaţa Presei Libere. Cele două păsări au fost luate de laboratorul mobil pentru analize. Medicul veterinar care a coordonat procedura de dezinfectare a zonei şi de colectare a cadavrelor ne- a mărturisit că este puţin probabil ca porumbeii să fi fost infestaţi cu virusul aviar. În opinia acestuia, sunt o mulţime de alte cauze posibile: boli infecţioase, otrăvire sau chiar frigul puternic din ultimele zile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite