Sute de români au ocupat cea mai frumoasă piaţă din Milano

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de români imigranţi "cu acte" s-au adunat ieri în Piaţa San Lorenzo din Milano, mânaţi de dorul de ţară şi de cei de acasă, au ascultat muzică populară românească, au dansat

Câteva sute de români imigranţi "cu acte" s-au adunat ieri în Piaţa San Lorenzo din Milano, mânaţi de dorul de ţară şi de cei de acasă, au ascultat muzică populară românească, au dansat hore şi sârbe româneşti şi şi-au adus aminte de gustul cozonacilor de acasă.
În ultima zi a Festivalului Românilor, organizat de Asociaţia Români în Italia, românii au venit, cu mic cu mare, să îşi întâlnească conaţionalii. Piaţa nu a fost aleasă întâmplător aici este unul dintre rarele repere române din Milano. 16 coloane care susţin structura arhitectonică a unui fost edificiu roman din secolul al III-lea după Hristos. La auzul unor cântece precum "Mociriţa" sau "Noi suntem români", unii români au avut lacrimi în ochi. Mi-au povestit cum au plecat din ţară în urmă cu mulţi ani. Este cazul lui Dan Dumitru Creţu, naist, care de 16 ani locuieşte în Italia. Este frezor la Bergamo şi împreună cu bunul său prieten, Cristi Arcer, interpretează muzica populară, fiind nelipsit de la orice eveniment al românilor. "De 16 ani de zile e o relaţie lungă cu Italia. Pot spune că m-am realizat, chiar dacă şi pierderile au fost mari." Are un sfat pentru românii din ţară: "Mai degrabă să se ducă la cules de roşii, castraveţi, ardei, şi să nu îşi pună viaţa în pericol. Să fim fericiţi că vine evenimentul ăsta de a intra în UE şi românii vor putea pleca doar cu paşaportul, ca să muncească în altă ţară şi să îşi facă viaţa mai frumoasă", spune Dan Naistu. La eveniment nu au lipsit personalităţi de vază ale comunităţii româneşti: consulul României la Milano, Mircea Gheordunescu, părintele Traian, binecunoscut românilor din Milano, sau Marinara Carlan Salvadeo, care trăieşte de 36 de ani în Voghera. Autorităţile au decis să se implice: pentru prima dată, Ministerul Afacerilor Externe a sponsorizat acest festival al românilor din diaspora. În Italia este cea mai mare comunitate de români din lume. Se vorbeşte de peste 1,5 milioane de români în peninsulă. Potrivit consulului României la Milano, Mircea Gheordunescu, doar aproape 350.000 au acte în regulă, alţi 250.000 sunt în curs de obţinere a documentelor, în timp ce restul lucrează la negru. Românii aşteaptă schimbările de la 1 ianuarie 2007, pentru a nu mai fi nevoiţi să aştepte zile întregi în faţa consulatului italian pentru vize, dar şi pentru a obţine pentru munca prestată preţul meritat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite